Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Američanom: Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 05. 2022 / 12:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Američanom: Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo
Pomoč pri vključevanju migrantov po papeževih besedah ni miloščina, temveč bratstvo. FOTO: Pixabay

Papež Američanom: Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo

Papež Frančišek svari pred pomanjkljivo integracijo migrantov: ta je nevarna tako za migrante kot za okolje, v katerem živijo, je sveti oče pojasnil med včerajšnjim srečanjem s predstavniki Globalnega solidarnostnega sklada v Vatikanu.

Da bi razumeli migrante, se moramo najprej ozreti vase, kajti »večinoma smo otroci ali vnuki migrantov«. »Veliko nas je! Tudi jaz sem sin migrantov,« je pojasnil Frančišek, čigar starši so se v Argentino preselili iz severne Italije. Spomnil je, kako mu je nekdo iz Združenih držav Amerike nekoč dejal: »Ne, mi nismo migranti, mi smo tu že ukoreninjeni!« Papež mu je odgovoril: »Ne pozabite na zgodovino! Vi ste narod italijanskih in irskih migrantov. Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo. Vedno upoštevajte svoje korenine.«

Papež Frančišek s predstavniki Globalnega solidarnostnega sklada. FOTO: Vatican Media

Tudi Evropo so ustvarili migranti in te Evropa za resen razvoj potrebuje še danes, »v tej demografski zimi, v kateri ni otrok, ko prihodnost postaja vedno ožja«, papeževe besede povzemajo pri avstrijskem Kathpressu. Frančišek je Evropejce pozval, naj »sprejmejo te dobre ljudi« in jih vključijo v svojo družbo. Nevključen migrant je po papeževem mnenju »nekaj polovičnega, in celo nevaren«: »Nevarno je zanj, reveža, ker bo tako vedno ostal berač, nevarno pa je tudi za vse druge. Vključevanje migrantov je pomembno, ne smemo jih jemati kot pesek v čevljih, kot nekaj nadležnega,« pa papeževe besede navajajo pri spletnem portalu Crux.

Člani Globalnega solidarnostnega sklada si prizadevajo za oblikovanje bolj vključujočega gospodarstva ter za vključevanje migrantov v duhu poslušanja in srečanja.

Papež se je predstavnikom Globalnega solidarnostnega sklada zahvalil za njihovo delo z migranti: pri tem po njegovih besedah ne gre za miloščino, temveč za bratstvo.

Globalni solidarnostni sklad (Global Solidarity Fund) med seboj povezuje predstavnike različnih religij, razvojne politike in drugih področij družbenega delovanja. Njegovi člani si prizadevajo za oblikovanje bolj vključujočega gospodarstva ter za vključevanje migrantov v duhu poslušanja in srečanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh