Zapri
Iskanje

Papež Američanom: Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 05. 2022 / 12:06
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.05.2022 / 12:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež Američanom: Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo

Papež Američanom: Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo
Pomoč pri vključevanju migrantov po papeževih besedah ni miloščina, temveč bratstvo. FOTO: Pixabay
Papež Frančišek svari pred pomanjkljivo integracijo migrantov: ta je nevarna tako za migrante kot za okolje, v katerem živijo, je sveti oče pojasnil med včerajšnjim srečanjem s predstavniki Globalnega solidarnostnega sklada v Vatikanu.

Da bi razumeli migrante, se moramo najprej ozreti vase, kajti »večinoma smo otroci ali vnuki migrantov«. »Veliko nas je! Tudi jaz sem sin migrantov,« je pojasnil Frančišek, čigar starši so se v Argentino preselili iz severne Italije. Spomnil je, kako mu je nekdo iz Združenih držav Amerike nekoč dejal: »Ne, mi nismo migranti, mi smo tu že ukoreninjeni!« Papež mu je odgovoril: »Ne pozabite na zgodovino! Vi ste narod italijanskih in irskih migrantov. Irci so vam prinesli viski, Italijani pa mafijo. Vedno upoštevajte svoje korenine.«

Papež Frančišek s predstavniki Globalnega solidarnostnega sklada. FOTO: Vatican Media

Tudi Evropo so ustvarili migranti in te Evropa za resen razvoj potrebuje še danes, »v tej demografski zimi, v kateri ni otrok, ko prihodnost postaja vedno ožja«, papeževe besede povzemajo pri avstrijskem Kathpressu. Frančišek je Evropejce pozval, naj »sprejmejo te dobre ljudi« in jih vključijo v svojo družbo. Nevključen migrant je po papeževem mnenju »nekaj polovičnega, in celo nevaren«: »Nevarno je zanj, reveža, ker bo tako vedno ostal berač, nevarno pa je tudi za vse druge. Vključevanje migrantov je pomembno, ne smemo jih jemati kot pesek v čevljih, kot nekaj nadležnega,« pa papeževe besede navajajo pri spletnem portalu Crux.

Člani Globalnega solidarnostnega sklada si prizadevajo za oblikovanje bolj vključujočega gospodarstva ter za vključevanje migrantov v duhu poslušanja in srečanja.

Papež se je predstavnikom Globalnega solidarnostnega sklada zahvalil za njihovo delo z migranti: pri tem po njegovih besedah ne gre za miloščino, temveč za bratstvo.

Globalni solidarnostni sklad (Global Solidarity Fund) med seboj povezuje predstavnike različnih religij, razvojne politike in drugih področij družbenega delovanja. Njegovi člani si prizadevajo za oblikovanje bolj vključujočega gospodarstva ter za vključevanje migrantov v duhu poslušanja in srečanja.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh