Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež avgusta v Lizbono in Fatimo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 05. 2023 / 13:09
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2023 / 15:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež avgusta v Lizbono in Fatimo
Papež v Fatimi leta 2017. FOTO: Vatican Media

Papež avgusta v Lizbono in Fatimo

Papež Frančišek bo od 2. do 6. avgusta obiskal Lizbono in Marijino svetišče v Fatimi, so v začetku tedna potrdili iz Vatikana.

Sveti oče se bo v portugalski prestolnici udeležil svetovnega dneva mladih, ki ga Lizbona gosti med 1. in 6. avgustom: s tem je sprejel uradno povabilo portugalske vlade in tamkajšnjih škofov. V okviru svetovnega dneva mladih v prestolnici pričakujejo več sto tisoč mladih z vsega sveta, ki se bodo v prvem tedno avgusta udeleževali skupnih bogoslužij in molitvenih srečanj. Papež bo 5. avgusta obiskal tudi portugalsko romarsko središče Fatimo, je po navedbah spletnega portala Vatican News napovedal vatikanski tiskovni predstavnik Matteo Bruni.

FOTO: Vatican Media

Sveti oče se je za udeležbo na svetovnem dnevu mladih prijavil že oktobra lani. Konec letošnjega aprila je dejal, da še ne ve, ali bo dejansko lahko odpotoval na Portugalsko. Njegovo zdravje je trenutno stabilno, vendar, kot je pojasnil, »bomo videli«. 86-letni voditelj Katoliške cerkve ima med drugim težave s črevesjem in koleni.

Fatima je najbolj znan romarski kraj na Portugalskem. V bližini majhnega mesta med Lizbono in Coimbro so leta 1917 trije pastirčki poročali, da se jim je večkrat prikazala Devica Marija. Papež Frančišek je Fatimo obiskal že leta 2017. Ob 100. obletnici Marijinih prikazovanj je v navzočnosti okoli milijona vernikov za svetnika razglasil fatimska vidca, pastirčka Frančiška (1908-1919) in Jacinto Marto (1910-1920).

Tudi letošnjega svetovnega dneva mladih se bodo udeležili številni romarji iz Slovenije.

Katoliški svetovni dnevi mladih so se začeli na pobudo Janeza Pavla II. (1978-2005), zdaj pa jih prirejajo vsaka tri leta. Srečanj mladih katoličanov z vsega sveta se vsakokrat udeleži tudi papež. Prihodnje srečanje v Lizboni je bilo zaradi koronaepidemije prestavljeno za leto dni; glede na redni časovni razmik naj bi se mladi srečali že leta 2022. Geslo tokratnega množičnega dogodka, »Marija je vstala in se odpravila v naglici«, je vrstica iz evangelija po Luki. Marija je vzor dinamičnim mladim, ki niso negibni pred ogledalom, ko opazujejo svojo podobo, in niso »ujeti« v družbena omrežja, je pomen gesla pojasnil papež Frančišek.

Tudi letošnjega svetovnega dneva mladih se bodo udeležili številni romarji iz Slovenije.

V Vatikanu naj bi se že začele tudi priprave na načrtovano potovanje papeža Frančiška v njegovo domovino Argentino prihodnje leto.

Prihodnje leto predvidoma v Argentino ter Urugvaj in Brazilijo

Po navedbah argentinskega časnika Clarin pa so se v Vatikanu že začele tudi priprave na načrtovano potovanje papeža Frančiška v njegovo domovino Argentino prihodnje leto. Na programu naj bi bil tudi obisk Urugvaja in južne Brazilije ter obisk marijanskega svetišča Aparecida na širšem območju Sao Paula. Datum potovanja naj bi v Vatikanu objavili pred koncem letošnjega leta.

Papež Frančišek po izvolitvi na Petrov sedež leta 2013 še ni obiskal svoje domovine Argentino. Aprila je za časnik La Nacion dejal: »Naslednje leto bi rad potoval v to državo.« Ker letos v Argentini volijo novega predsednika, bo papeža v prihodnjem letu sprejel nov državni voditelj. Sedanji predsednik Alberto Fernandez naj ne bi vložil nove kandidature.

Nalaganje
Nazaj na vrh