Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI., biseromašnik

Objava: 28. 06. 2011 / 08:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI., biseromašnik

Ob jutrišnjem slovesnem prazniku apostolov Petra in Pavla sveti oče obhaja tudi šestdeseto obletnico duhovniškega posvečenja.

Papež Benedikt XVI. bo jutri, na praznik apostolov Petra in Pavla, daroval slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu, med bogoslužjem pa se bo spomnil tudi šestdesete obletnice svojega duhovniškega posvečenja. Obenem bo vsem škofom metropolitom, imenovanim v preteklem letu, podelil palij, iz rok svetega očeta ga bo prejel tudi mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek.

Jutrišnjega slovesnega bogoslužja se bodo tradicionalno udeležili tudi visoki predstavniki pravoslavnega patriarhata iz Carigrada. Od obiska papeža Janeza Pavla II. v Carigradu leta 1979 Rim in Carigrad izmenično pošiljata delegacijo na praznovanje zavetnikov obeh Cerkva. Na praznik zavetnika pravoslavne Cerkve, sv. Andreja, ki ga obhajamo 30. novembra, praviloma v Carigrad iz Vatikana potuje predsednik Papeškega sveta za edinost kristjanov.

Joseph Ratzinger je duhovniško posvečenje prejel 29. junija 1951 v freisinški stolnici, skupaj s svojim starejšim bratom Georgom. Posvečevalec je bil tedanji münchenski kardinal Michael Faulhaber. Tistega leta je bilo posvečenih kar petinštirideset novomašnikov, izmed katerih so kasneje trije prejeli tudi škofovsko posvečenje, zaradi česar letnik 51' imenujejo tudi 'Letnik treh škofov'. Poleg kasnejšega nadškofa Josepha Ratzingerja sta istega leta duhovniško posvečenje prejela lani umrli münchenski pomožni škof Franz Schwarzenböck in leta 2000 preminuli pomožni škof Heinrich Graf von Soden-Fraunhofen. Papež Benedikt XVI. se dneva svojega duhovniškega posvečenja spominja kot 'čudovitega poletnega dne, ki ostaja nepozaben kot najpomembnejši trenutek mojega življenja'.

Joseph Ratzinger je novo mašo daroval 8. julija 1951 v župnijski cerkvi sv. Osvalda v kraju Traunstein.

V 'papeževem mestu' Freisingu kardinal Reinhard Marx na jutrišnji praznik vabi vse duhovnike jubilante k skupnemu slovesnemu bogoslužju v stolni cerkvi. Ob zaključku slovesnosti bodo predstavili tudi nove publikacije o papežu in münchenski nadškofiji.

Na fotografiji: stolna cerkev v Freisingu

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh