Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. družinam v Milanu: Ljubezen je edina moč, ki lahko resnično preobrazi svet

Za vas piše:
Radio Vatikan/M.Š.
Objava: 04. 06. 2012 / 08:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. družinam v Milanu: Ljubezen je edina moč, ki lahko resnično preobrazi svet

»Ko iščem podobo, kako bo v raju, se mi zdi, da je to čas moje mladosti, mojega otroštva«, je sveti oče zaupal družinam med njihovim pričevanjem.

Na včerajšnji bogoslužni praznik Svete Trojice je papež Benedikt XVI. na 7. svetovnem srečanju družin v Milanu vodil slovesno nedeljsko bogoslužje, vrhunec in obenem sklep mednarodnega druženja katoliških družin. Svete maše v parku Bresso v prestolnici italijanske pokrajine Lombardije se je udeležilo več kot milijon vernikov, sveti oče pa jim je v svojem nagovoru spregovoril o Sveti Trojici ter o družini, in sicer v povezavi s tremi elementi, ki jih izpostavlja geslo tokratnega srečanja – 'Družina: delo in praznovanje'.

Družina po papeževih besedah temelji na zakonski zvezi med moškim in žensko, ljubezen pa iz človeške osebe naredi pristno božjo podobo. Z zakonsko zvezo si par ne podari 'le nekakšne stvari ali dejavnosti, ampak vse življenje'. Zakonci so znamenje Kristusove ljubezni do Cerkve. Družine naj bi živele po vzoru svete družine iz Nazareta, v molitvi pa se lahko vedno obrnejo na pomoč k Devici Mariji in sv. Jožefu. Kot je dejal Benedikt XVI., poklicanost družin v današnjem svetu ni lahka, vendar je 'poklicanost ljubezni čudovita resničnost, edina moč, ki lahko resnično preobrazi svet.'

Sveti oče je nekaj besed namenil tudi vernim, ki so zaznamovani z bolečim izkustvom poraza in ločitve. Izrazil jim je podporo v njihovi bolečini in jih spodbudil, da ostanejo povezani s svojimi občestvi. Izpostavil pa je tudi odgovornost škofij, naj uresničijo ustrezne pobude za sprejemanje teh ranjenih oseb.

Na predvečer slovesnega praznika Svete Trojice se je sveti oče pridružil tristopetdeset tisočim zbranim v parku Bresso pri t. i. praznovanju pričevanj, enem izmed vrhuncev 7. svetovnega srečanja družin v Milanu. Po uvodnem pozdravu kardinala Ennia Antonellija je papež prisluhnil pričevanjem prisotnih družin in odgovarjal na njihova vprašanja.

Sveti oče je najprej spregovoril o svoji mladosti in svoji družini, pri čemer je poudaril, da je bila za družino Ratzingerjevih vedno najpomembnejša nedelja, ki se je pravzaprav začela že v soboto popoldne. Oče jim je že v soboto pripovedoval nedeljska bogoslužna berila iz knjige, ki je bila takrat v Nemčiji zelo raširjena. Tako pripravljeni so v nedeljo šli k sveti maši, pri kateri so večkrat peli mašna dela znanih skladateljev. Za papeževo družino je bilo pomembno skupno nedeljsko kosilo, pa tudi petje in glasba, saj so bili glasbena družina. Majhne družinske pozornosti in medsebojna ljubezen so vsem dajali gotovost tudi v težkih časih. Benedikt XVI. je svoj prvi odgovor zaključil z besedami: »In iskreno rečeno, ko iščem podobo, kako bo v raju, se mi zdi, da je to čas moje mladosti, mojega otroštva.«

Papež je nato skozi zgodovinski pregled razložil različne modele zakona ter usmeril pozornost na pomen prehoda iz zaljubljenosti v zaročenost in nato v poročenost. Sveti oče je to na zanimiv način orisal z razlago evangeljskega odlomka o svatbi v Kani, ko je zmanjkalo vina, torej zaljubljenosti, in je Jezus dal drugo, boljše vino, ljubezen med zakoncema.

Tudi na svetovnem srečanju družin se ni bilo moč izogniti gospodarski krizi. Benedikt XVI. je poudaril, da politiki ne smejo z namenom, da bi dobili glasove, obljubljati stvari, za katere vedo, da jih ne bodo mogli uresničiti. Vsak posameznik ali skupnost si mora prizadevati, da stori vse, kar je v njegovih močeh, sveti oče pa je predlagal tudi pobratenje družin iz različnih dežel, ki bi si lahko med seboj pomagale. Vsem družinam, ki jih je gospodarska kriza najhuje prizadela, je zagotovil svojo molitev.

Papež je nekaj besed namenil še usklajevanju družinskega in poklicnega življenja in poudaril pomen nedelje kot prazničnega, dela prostega dneva. Izkazal je tudi razumevanje za bolečino ločenih cerkvenih zakoncev, ki so se ponovno civilno poročili in ki ne smejo prejemati svetega obhajila. Sveti oče je ponovno pozval, naj cerkvene skupnosti omogočijo dobro pripravo na zakrament svetega zakona s posebno pozornostjo na prehod med obdobjem zaljubljenosti in resnično ljubeznijo, ki omogoča trdno odločitev.

Na praznovanju pričevanj pa udeleženci niso pozabili niti na preizkušene v potresu, ki je v zadnjih dneh prizadel italijansko pokrajino Emilio Romagno. Med video povezavo s šotoriščem v kraju San Felice, kjer se je zbralo nekaj družin z otroki, je sveti oče izrazil sočutje z njihovo bolečino, ki jo doživljajo in zagotovil svojo molitev, da bi se popotresni sunki naposled zaključili. Papež je tako Karitas kot druge cerkvene in državne ustanove ter posameznike pozval, naj priskočijo na pomoč po svojih najboljših močeh.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh