Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Benedikt XVI. je praznoval štiriinosemdeseti rojstni dan

Objava: 18. 04. 2011 / 09:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Benedikt XVI. je praznoval štiriinosemdeseti rojstni dan

Najožji sodelavci so mu čestitali in se mu zahvalili za služenje 'v popolnem in neutrudnem predajanju'.

Papež Benedikt XVI. je svoj štiriinosemdeseti rojstni dan, ki ga je obhajal minulo soboto, pričel kot vsak običajen delovni dan. Zaradi začetka velikega tedna se je sveti oče tokrat odpovedal slovesnemu praznovanju, iz istega razloga pa ne bo posebej obeležil šeste obletnice svojega nastopa papeške službe. Kljub temu pa so na malce slovesneje kosilo v soboto poleg članov papeškega gospodinjstva povabili še nekaj posebnih gostov.

Dopoldan je Benedikt XVI. v avdienco sprejel novo špansko veleposlanico pri Svetem sedežu ter dva kardinala rimske kurije. Eden izmed njiju je bil vatikanski 'minister za misijone' kardinal Ivan Dias, ki je minuli četrtek dopolnil petinsedemdeset let in ima glede na izpolnjeno starost že možnost upokojitve.

Skozi ves dan so v papeškem gospodinjstvu sprejemali rojstnodnevne čestitke in voščila s celega sveta. Britanska kraljica Elizabeta II. je v svojem voščilu spomnila na papežev obisk v Veliki Britaniji lanskega septembra. Vatikanski tiskovni predstavnik in sodelavec Radia Vatikan Federico Lombardi je svetemu očetu v imenu vseh sodelavcev, poslušalcev in bralcev prenesel 'voščila občudovanja in hvaležnosti' za njegova neutrudna prizadevanja za vesoljno Cerkev. Kot je dejal p. Lombardi, Benedikt XVI. že vse svoje življenje 'živi v službi Gospodu in Njegovi Cerkvi, s popolno in neutrudno predanostjo'. Predstavniki vatikanskega medija so mu zato zaželeli, naj mu Bog nakloni še veliko zdravja in energije, da bo lahko s svojo besedo in s svojo zavzetostjo, ki je izraz njegove vere, še dolgo razsvetljeval in krepil duše in srca vernikov po vsem svetu.

Poleg petih potovanj v tujino, izmed katerih ga je najbolj presenetil uspeh potovanja v Veliko Britanijo, je Benedikt XVI. v minulem letu svojega življenja objavil tudi dve knjižni deli: knjigo pogovorov z naslovom 'Luč sveta' in drugi del svoje knjige o Jezusu. Oktobra lani je sklical posebno škofovsko sinodo za Bližnji vzhod. Maja je določil temeljito vatikansko vizitacijo Cerkve na Irskem, ki so jo pretresli škandali glede spolnih zlorab. Ob koncu lanskega leta je z izdajo 'Motu proprio' uskladil vatikanske denarne posle z mednarodnimi merili proti korupciji, financiranju terorizma in pranju denarja.

Za presenečenje je Benedikt XVI. poskrbel na novega leta dan, ko je predstavnike različnih svetovnih verstev ponovno povabil na molitveno srečanje za mir v Assisi. Nekaj dni za tem je v Veliki Britaniji uredil prvo personalno prelaturo za anglikance, ki si želijo prestopiti v katoliško Cerkev, pri čemer pa želijo ohraniti svoje tradicije in običaje.

Kljub občasnim polenom pod nogami si papež v Vatikanu nenehno prizadeva za izboljšanje cerkvenega položaja na Kitajskem in za sodelovanje s tamkajšnjimi državnimi oblastmi. Pred nekaj dnevi ji kitajska komisija naredila vmesni pregled dosedanjih prizadevanj.

Konec letošnjega januarja pa je Benedikt XVI. uradno zaključil postopek pred razglasitvijo za blaženega svojega predhodnika Janeza Pavla II. (1978-2005), ki ga bo na čast oltarja povzdignil 1. maja letos.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh