Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež blagoslovil »Nežini jagnjeti«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 01. 2016 / 14:14
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež blagoslovil »Nežini jagnjeti«

Volno Nežinih jagnjet uporabijo za izdelavo palijev.

Na današnji god svete Neže je papež Frančišek v Vatikanu blagoslovil dve jagnjeti. Iz volne »Nežinih jagnjet« tradicionalno nastanejo paliji, ki jih papež na praznik rimskih zavetnikov, apostolov Petra in Pavla 29. junija, izroči novim nadškofom metropolitom.



Frančišek je jagnjeti kot običajno blagoslovil v kapeli Urbana VIII. v Vatikanskih muzejih. Eno jagnje ob blagoslovu okrasijo z belimi, drugo pa z rdečimi cvetovi, kar naj bi spominjalo na čistost in na mučeništvo.

Zgodnjekrščanska mučenka Neža je po izročilu umrla po roki vojaka, ki ji je skozi grlo potisnil meč. Ker na enak način zakoljejo tudi jagnjeta, je svetnici v krščanski ikonografiji običajno dodeljeno jagnje.

Palij kot bogoslužno znamenje simbolizira izgubljeno in znova najdeno ovco, ki jo Dobri pastir Jezus nosi na svojih ramenih. Zaznamuje čast in pristojnosti, ki jih papež podeli nadškofom metropolitom v njihovih Cerkvah. Na beli volneni štoli je izvezenih šest križev iz črne svile, pri bogoslužju pa jo duhovniki nosijo preko mašnega plašča.

Vir: Kathpress / RV
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh