Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: blagri so »osebna izkaznica kristjana«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 29. 01. 2020 / 07:30
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.01.2020 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: blagri so »osebna izkaznica kristjana«

Papež: blagri so »osebna izkaznica kristjana«

Frančišek je med splošno avdienco začel novo vrsto katehez o Jezusovem govoru na gori.

Foto: Vatican Media

Papež Frančišek je med redno splošno avdienco danes začel novo vrsto katehez o blagrih. Ta del Jezusovega govora na gori, ki je kot nekakšna »osebna izkaznica kristjana«, je razsvetlil življenja vernikov in tudi mnogih nevernikov, je po navedbah avstrijske katoliške agencije Kathpress in Radia Vatikan med katehezo pojasnil sveti oče.

Osem »novih zapovedi« - naj bomo ubogi, krotki, usmiljeni … - niso zgolj pravila ali predpisi, ampak vsem ljudem razkrivajo pot do resnične radosti v življenju, je pojasnil Frančišek. Kot je napovedal, bo vseh osem blagrov posamično razložil v prihodnjih katehezah. Blagri po njegovih besedah predstavljajo »osem vrat«, ki pogosto iz stiske vodijo v globoko veselje, prihajajo od Boga in izpolnjujejo človeška srca.

Beseda »blagrovan« v govoru na gori izvirno ne pomeni »nekoga, ki ima poln trebuh« ali mu gre dobro, je nadaljeval sveti oče, pač pa pomeni osebo, ki je polna Božje milosti in napreduje po Božji poti. V tem smislu blagri predstavljajo »način ravnanja in značilne lastnosti krščanskega življenja«.

Kot je še pojasnil Frančišek, razlog za blagre niso sedanje razmere, ampak novo stanje, ki ga blagrovani prejmejo v dar od Boga: ubogi na duhu prejmejo nebeško kraljestvo, žalostni bodo potolaženi, itd. Zato blagri vedno pomenijo veselje, »so pot, po kateri se pride k veselju«.

Ob koncu kateheze je papež vernike povabil, naj danes vzamemo v roke Matejev evangelij in preberemo peto poglavje, ki govoru o blagrih, da bi razumeli to tako lepo in gotovo pot sreče, ki nam jo predlaga Gospod.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh