Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo Indijanko Katarino Tekakwitha razglasil za svetnico

Objava: 18. 10. 2012 / 05:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež bo Indijanko Katarino Tekakwitha razglasil za svetnico

Katoliški Indijanci so si dolga leta prizadevali za njeno svetništvo; na letošnjo misijonsko nedeljo bo papež Benedikt XVI. razglasil sedem novih svetnikov.

Na misijonsko nedeljo bodo severnoameriški Indijanci dobili svojo prvo svetnico, kar bo po navedbah tamkajšnjih medijev številne romarje iz Združenih držav Amerike in Kanade privabilo v Rim. Skorajšnja indijanska svetnica Katarina Tekakwitha, znana tudi kot 'lilija Irokezov', je bila že leta 1980 prva Indijanka, ki je bila razglašena za blaženo. Papež Benedikt XVI. pa je pred desetimi meseci podpisal dekret, s katerim je bil potrjen čudež na priprošnjo Katarine Tekakwitha.

Katarina Tekakwitha se je rodila leta 1656 v kraju Osserneno v današnji ameriški zvezni državi New York. Bila je hči irokeškega poglavarja Kenneronkwe in katoliške Indijanke iz plemena Algonquin po imenu Tagaskouita. Kot deklica je večkrat zavrnila poroko, kar je bilo za Indijanko precej nenavadno. V starosti dvajsetih let jo je leta 1676 krstil nek jezuitski pater. V jezuitski župniji Kahnawake v bližini Montreala se je leta 1679 zaobljubila čistosti in preostanek svojega kratkega življenja posvetila ostarelim, bolnikom in otrokom. 'Lilija Irokezov' je umrla 17. aprila 1680.

Kahnawake je danes rezervat, v katerem živi okoli 7.300 irokeških Indijancev. Tam je tudi cerkev, v kateri je pokopana bodoča svetnica. Katoliški Indijanci so si dolga leta prizadevali za njeno svetništvo.

Papež Benedikt XVI. bo na letošnjo misijonsko nedeljo za svetnike skupno razglasil sedem vzornikov v veri, ko bo na Trgu sv. Petra v Vatikanu somaševal skupaj s sinodalnimi očeti. Novi svetniki prihajajo iz Francije, Nemčije, Italije, Španije, Združenih držav Amerike in s Filipinov. Med njimi so dva duhovnika (iz Francije in Italije), dve redovnici (iz Nemčije in Španije) in trije laiki, med njimi dve ženski (ZDA in Nemčija) ter katehet s Filipinov.

Poleg Indijanke Katarine Tekakwitha bodo za svetnike razglašeni bavarska mistikinja Anna Schäffer (1882-1925), misijonarka med gobavci s. Barbara Cope (1838-1918), francoski jezit, mučenec Jakob Berthieu (1838-1896), ki je bil umorjen na Madagaskarju, filipinski mučenec Pedro Calungsod (1654-1672), italijanski duhovnik in redovni ustanovitelj Giovanni Battista Piamarta (1841-1913) ter španska redovnica Maria del Monte Carmelo (1848-1911).

Na fotografiji: bodoča indijanska svetnica Katarina Tekakwitha

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh