Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo nocoj znova umil noge zapornikom

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2022 / 09:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.04.2022 / 11:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež bo nocoj znova umil noge zapornikom
Simbolni obred umivanja nog spominja na dogodke velikega četrtka, ko je Jezus svojim učencem pred zadnjo večerjo umil noge. FOTO: Vatican Media (arhivski posnetek iz leta 2018)

Papež bo nocoj znova umil noge zapornikom

Papež Frančišek bo danes popoldne po dveh letih premora zaradi koronaepidemije znova obiskal zapor v bližini Rima, kjer bo izbranim zapornikom v skladu z izročilom velikega četrtka umil noge.

To je razvidno iz včerajšnjega sporočila za javnost Združenja italijanskih zaporniških kaplanov. V zaporu Civitavecchia bo sveti oče obhajal bogoslužje v spomin na Jezusovo zadnjo večerjo in nato dvanajstim zapornikom umil noge.

Umivanje nog (Giotto, Cappella Scrovegni, 1304-1306). FOTO: Vatican Media

Frančišek je že pred izbruhom koronaepidemije tradicionalno obhajal bogoslužje velikega četrtka z umivanjem nog zunaj Vatikana. Poleg socialnih zavodov je obiskal že različne zapore v okolici italijanske prestolnice. V zadnjih dveh letih so bila ta srečanja zaradi epidemije odpovedana.

Simbolni obred umivanja nog spominja na dogodke velikega četrtka, ko je Jezus svojim učencem pred zadnjo večerjo umil noge. Ponižno dejanje naj bi bilo znamenje ljubezni in povezanosti.

Begunci iz Ukrajine ob prihodu na Poljsko. FOTO: Vatican Media

Papež povabil Poljake, naj veliko noč obhajajo skupaj z begunci iz Ukrajine

Med včerajšnjo splošno avdienco se je papež Frančišek znova obrnil na številne poljske državljane, ki so odprli vrata Ukrajincem na begu pred vojno, in jih povabil, naj skupaj z begunci premišljujejo o razpelu, ko čakajo na vstajenje in mir v Ukrajini.

Papež je ob pozdravu poljskih romarjev v dvorani Pavla VI. zbrane vernike spomnil: »Letos boste veliki teden in veliko noč obhajali na poseben način: skupaj s številnimi ukrajinskimi gosti.« Poljska je namreč od začetka ruske invazije 24. februarja odprla vrata za več kot 2,5 milijona beguncev iz sosednje Ukrajine.

15.000 ukrajinskih beguncev je že vpisanih v poljske šole.

Samo v Varšavi je našlo zatočišče več kot 300.000 Ukrajincev, od tega 100.000 otrok. Oblasti in organizacije civilne družbe se ukvarjajo z zagotavljanjem podpore, ki jo potrebujejo za nadaljevanje življenja, 15.000 ukrajinskih beguncev pa je že vpisanih v poljske šole.

»Velika noč je družinsko praznovanje,« je dejal papež, »in s tem, ko jim odpirate svoje domove, ste postali del njihove družine.« Papež je tudi opozoril, da bodo številni Ukrajinci, ki pripadajo katoliškim vzhodnim obredom, po julijanskem koledarju veliko noč obhajali teden dni pozneje: »Zdaj ste vsi skupaj, premišljujte o Križanem, ko pričakujete Kristusovo vstajenje in mir v Ukrajini.«

Nalaganje
Nazaj na vrh