Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pri avdienci: Jezus mir razume drugače kot politiki [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 04. 2022 / 12:26
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.04.2022 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pri avdienci: Jezus mir razume drugače kot politiki [VIDEO]
Po posvetnih predstavah je mir le premor med vojnami, Božji mir pa sledi poti ponižnosti in križa. FOTO: Vatican Media

Papež pri avdienci: Jezus mir razume drugače kot politiki [VIDEO]

Po besedah ​​papeža Frančiška se politično-posvetno razumevanje miru bistveno razlikuje od krščanskega razumevanja.


Mir, ki ga daje Jezus, ni takšen, »ki bi sledil strategijam sveta, ki verjame, da ga je mogoče doseči z nasiljem, osvajanjem in različnimi oblikami prisile,« je sveti oče dejal v nagovoru med današnjo splošno avdienco v Vatikanu.

Vsaka vojna je nezdružljiva z Jezusovo potjo.

Po posvetnih predstavah je mir »v resnici le premor med vojnami«. Po drugi strani pa Božji mir »sledi poti ponižnosti in križa: pomeni prevzemanje odgovornosti za drugega,« je dejal papež. Ljudje so s tem vedno imeli velike težave. To se je pokazalo že na cvetno nedeljo, ko so vzklikali Jezusu in mu izrekali dobrodošlico, že čez nekaj dni pa so ga zmerjali, ko je visel na križu.

Vsaka vojna, je poudaril papež Frančišek, je torej »nezdružljiva z Jezusovo potjo«. Mir, ki ga Jezus spodbuja, »ne premaguje drugih, nikoli ni oborožen mir«. »Evangeljsko orožje« so molitev, nežnost, odpuščanje in zastonjska ljubezen »do vsakega bližnjega«. Zato je »oborožena agresija teh dni, tako kot vse vojne, zločin proti Bogu«. Papež je v današnjem nagovoru znova pozval h »korakom k spravi«.

Papež je vernike povabil, naj zavestno obhajajo veliki teden in veliko noč kot vrhunec krščanskih praznikov.

Obenem je vernike povabil, naj zavestno obhajajo veliki teden in veliko noč kot vrhunec krščanskih praznikov. Poljakom se je zahvalil za sprejem številnih ukrajinskih beguncev, ki jim v tem težkem času nudijo zatočišče. Današnje splošne avdience v skoraj povsem napolnjeni vatikanski dvorani Pavla VI. se je udeležilo veliko število mednarodnih skupin, ki so papeža ob prihodu glasno in navdušeno pozdravile.

Nalaganje
Nazaj na vrh