Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež bo obiskal ponovno odprto Vatikansko knjižnico

Objava: 10. 11. 2010 / 08:42
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež bo obiskal ponovno odprto Vatikansko knjižnico

Do konca januarja v prostorih Berninijevih kolonad razstava o knjižnici.

Papež Benedikt XVI. bo 18. decembra obiskal Vatikansko knjižnico, je včeraj pred časnikarji v Rimu napovedal bibliotekar svete katoliške Cerkve, kardinal Raffaele Farina. Leta 1451 ustanovljeno Vatikansko knjižnico so po treh letih obnovitvenih del in posodabljanja ponovno odprli septembra letos. Primerki, ki jih hranijo v Vatikanski knjižnici, med njimi je okoli osemdeset tisoč starih rokopisov, sodijo med najdragocenejše na svetu.

Vpogled v knjižne primerke in novo priročno urejenost prostorov pa ponuja razstava, ki si jo bo v Rimu moč ogledati od jutri dalje. Razstavo z naslovom ‘Spoznavanje Vatikanske knjižnice – zgodba, ki je odprta v prihodnost’ pripravljajo v prostorih na levi strani Berninijevih kolonad, Braccio di Carlo Magno na Trgu sv. Petra, na ogled pa bodo številni dragoceni rokopisi in odtisi knjig, ki si jih sicer v knjižnici lahko ogledujejo le strokovnjaki.

Cilj omenjene razstave je javnosti predstaviti vtis te ustanove, je na tiskovni konferenci pojasnil kardinal Farina. Poleg tega pa bo razstava uporabnikom knjižnice predstavila tudi vsakdanji delavnik ‘za knjižničnimi kulisami’.
Razstava med drugim ponuja multimedijsko različico slovite Sikstinske dvorane, s freskami poslikane največje dvorane v Vatikanski knjižnici, vsakdanji delavnik pa prikazuje napor pri restavriranju knjig. Razstava bo odprta do januarja prihodnje leto. Po podatkih Rimskega romarskega združenja je bilo doslej rezerviranih že petnajst tisoč vstopnic.

Na fotografiji: Sikstinska dvorana v Vatikanski knjižnici

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh