Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež carigrajskemu patriarhu: χρόνια πολλά! [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 02. 2022 / 12:10
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.02.2022 / 15:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež carigrajskemu patriarhu: χρόνια πολλά! [VIDEO]
Papež Frančišek in carigrajski patriarh Bartolomej I. FOTO: Vatican Media

Papež carigrajskemu patriarhu: χρόνια πολλά! [VIDEO]

Papež Frančišek je poslal video sporočilo ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. ob tridesetletnici njegovega služenja na položaju carigrajskega nadškofa in mu ob tem zaželel »Še na mnoga leta! - Chrónia pollá!«

»Patriarhu Bartolomeju želim izreči svoje najprisrčnejše želje ob njegovi obletnici in ob tem prosim Boga, naj mu nakloni zdravja, miru, duhovnega zadovoljstva in – če smem – smisla za humor: še več kot doslej!«

Boga prosim, naj mu nakloni zdravja, miru, duhovnega zadovoljstva in – če smem – smisla za humor: še več kot doslej!

S temi besedami rimski škof, papež Frančišek, vošči carigrajskemu nadškofu, ekumenskemu patriarhu Bartolomeju I. ob trideseti obletnici izvolitve na sedež apostola Andreja.

V video sporočilu, ki so ga včeraj objavili v Vatikanu, papež omenja »dobre osebne odnose«, ki so se razvili v zadnjih devetih letih, potem ko se je patriarh Bartolomej marca 2013 udeležil slovesnosti ob Frančiškovi umestitvi na Petrov sedež. V vseh teh letih se je njun odnos, tako papež Frančišek, »razvil v bratsko prijateljstvo, prek srečanj, ki sva jih doživela v tem času, ne le v Rimu, temveč tudi v Carigradu, Jeruzalemu, Assisiju, Kairu, Bariju in na Lesbosu«.


Papež Frančišek v video sporočilu spomni na »obojestransko zavedanje najine skupne pastoralne odgovornosti do nujnih izzivov, s katerimi se danes sooča celotna človeška družina«, ob tem pa posebej izpostavi predanost patriarha Bartolomeja skrbi za stvarstvo ter njegovo pričevanje in nauk v času koronaepidemije.

»Še več,« nadaljuje sveti oče, »Njegova svetost Bartolomej neutrudno kaže pot dialoga, v ljubezni in resnici, kot edino možno pot do sprave med vsemi verujočimi v Kristusa in za vnovično vzpostavitev njihove polne edinosti.« Papež dodaja: »Vsekakor si oba želiva, da bova še naprej skupaj stopala po tej poti.«

Papež voščilo sklene v grškem in latinskem jeziku, s tradicionalnimi željami, naj Gospod patriarhu Bartolomeju zagotovi še »veliko let« življenja in služenja: »χρόνια πολλά! Ad multos annos!«

»Zeleni patriarh«, 270. naslednik apostola Andreja

Patriarh Bartolomej I. je 270. naslednik apostola Andreja. Patriarhalni sedež v Carigradu je prvi, tisti, ki ga zaseda, pa s tem »Primus inter pares« (prvi med enakimi) med drugimi voditelji avtokefalnih Cerkva pravoslavnih kristjanov po vsem svetu. 22. oktobra 1991 ga je 15 metropolitov Svetega sinoda izvolilo za carigrajskega nadškofa in ekumenskega patriarha, slovesna umestitev je sledila 2. novembra 1991. Frančišek je patriarhu pisno voščil že ob dejanski 30-letnici na položaju oktobra lani, tokrat pa se je nanj obrnil še z video sporočilom.

Bartolomej I. v Ženevi. FOTO: Vatican Media

Bartolomej I. se je kot Dimitrios Archondonis rodil 29. februarja 1940 na Imbrosu v vasi Aghii Theodori, Çanakkale, v Turčiji, in bo čez nekaj dni obhajal 82. rojstni dan.

V svetu velja za priznanega teologa in ekumena. Njegova prizadevanja so namenjena predvsem edinosti vesoljnega pravoslavja in dialogu z drugimi Cerkvami. Slednje mu v zadnjih letih uspeva malce bolje: ekumenski odnosi so dobri, pravoslavje pa je trenutno v precejšnji notranji krizi.

Bartolomejeva prizadevanja so namenjena predvsem edinosti vesoljnega pravoslavja in dialogu z drugimi Cerkvami.

Izvedenec za cerkveno pravo, ki govori sedem jezikov, velja tudi za zaupanja vrednega sogovornika za vprašanja islama in judovstva. V svetu ga cenijo tudi zaradi njegovih neutrudnih prizadevanj za okoljska vprašanja, zaradi česar se ga je oprijel tudi častni naziv »zeleni patriarh«.

Nalaganje
Nazaj na vrh