Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež časnikarjem: »Ni prvorazrednih, drugorazrednih in tretjerazrednih katoličanov«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 08. 2023 / 16:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2023 / 17:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež časnikarjem: »Ni prvorazrednih, drugorazrednih in tretjerazrednih katoličanov«
Papež Frančišek je iz rok italijanskih časnikarjev prejel nagrado »è giornalismo«. FOTO: Vatican Media

Papež časnikarjem: »Ni prvorazrednih, drugorazrednih in tretjerazrednih katoličanov«

Papež Frančišek časnikarje poziva k odgovornemu poročanju.

»V dramatični krizi, v kateri se je znašla Evropa zaradi dolgotrajne vojne v Ukrajini, smo poklicani k večji odgovornosti,« je sveti oče dejal ob prejemu italijanske časnikarske nagrade »è giornalismo« (je časnikarstvo). Nagrado je prejel iz rok dvanajstčlanske delegacije, ki jo je danes dopoldne sprejel v Vatikanu, poroča spletni portal Vatican News.

Posebnost današnje podelitve je bila, da je papež nagrado sploh sprejel – doslej je namreč kakršne koli nagrade dosledno zavračal, že v obdobju pred nastopom pontifikata.

Posebnost današnje podelitve je bila, da je papež nagrado sploh sprejel – doslej je namreč kakršne koli nagrade dosledno zavračal, že v obdobju pred nastopom pontifikata. Za delegacijo italijanske časnikarske nagrade, ki so jo začeli podeljevati leta 1995, je Frančišek tokrat naredil izjemo - kot na primer leta 2016, ko je sprejel nagrado Karla Velikega. Zakaj se je tako odločil? To je pojasnil z besedami:

»Obstaja razlog, ki me je spodbudil, da sprejmem vašo nagrado: to je nujnost konstruktivne komunikacije, ki spodbuja kulturo srečanja in ne nasprotovanja; kulturo miru in ne vojne; kulturo odprtosti do drugega in ne predsodkov.«

Papež je prejel nagrado iz rok italijanskih časnikarjev. FOTO: Vatican Media

Pri tem pa, tako Frančišek, potrebuje pomoč časnikarjev:

»Zelo jasno vam povem, da prosim za pomoč. Ne skrbite, ne gre za denar. Upam, da se bo v času, ko se zdi, da vsi komentirajo vse, celo ne glede na dejstva in pogosto še preden se o njih poučijo, znova odkrilo in vrnilo načelo resničnosti. Stvarnost dejstev ima namreč večjo težo kot ideja.« V nasprotnem primeru obstaja nevarnost, da informacijska družba postane družba dezinformacij, je opozoril papež in ob tem dezinformacije označil kot najhujšega od štirih »grehov« v časnikarstvu, skupaj z obrekovanjem, klevetanjem in škandaliziranjem.

Pomoč tudi pri sinodalnem poročanju

To velja tudi za poročanje o vesoljni škofovski sinodi, na kateri se bodo škofje in laiki z vsega sveta čez nekaj več kot mesec dni zbrali v Rimu. Tema je sinodalnost. Sinoda, je spomnil Frančišek, je pot, ki jo je začel papež Pavel VI., in prinaša »velike sadove«.

Vsi, vsi: ni prvorazrednih, drugorazrednih in tretjerazrednih katoličanov, ne. Vsi skupaj. Vsi. To je Gospodovo povabilo.

O vesoljni škofovski sinodi, ki naj bi bila vsevključujoča, je papež dejal:

»Celotna Cerkev je na poti, da se nauči novega načina in znova odkrije besedo 'skupaj'. Biti na poti skupaj. Skupaj postavljati vprašanja. Skupaj razločevati. Razločevanje, ki je za nas molitev, kot je bila za prve apostole: to je sinodalnost, ki naj postane vsakdanja navada v vseh razsežnostih. (…) Skupaj želimo prispevati k izgradnji Cerkve, v kateri se vsi počutijo kot doma in kjer nihče ni izključen. Ta beseda evangelija, ki je tako pomembna: vsi. Vsi, vsi: ni prvorazrednih, drugorazrednih in tretjerazrednih katoličanov, ne. Vsi skupaj. Vsi. To je Gospodovo povabilo.«

Pomagajte mi, da bom o tem procesu pripovedoval, kakšen je v resnici, pustite za seboj logiko sloganov in vnaprej pripravljenih zgodb.

Sinoda je za Katoliško cerkev zelo pomembna, je poudaril Frančišek:

»Za to si upam prositi za pomoč vas, mojstre časnikarstva: pomagajte mi, da bom o tem procesu pripovedoval, kakšen je v resnici, pustite za seboj logiko sloganov in vnaprej pripravljenih zgodb. Gre za stvarnost. Edina resnica je resničnost … Od tega bomo imeli korist vsi in prepričan sem, da tudi to »je časnikarstvo«!

Nalaganje
Nazaj na vrh