Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež častni občan v domovini svoje babice

Objava: 26. 10. 2011 / 08:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež častni občan v domovini svoje babice

Benedikt XVI. se slavja osebno ni mogel udeležiti, v neposrednem video prenosu pa je pozdravil in nagovoril vse navzoče.

Papež Benedikt XVI. je bil minulo soboto razglašen za častnega občana južnotirolske deželne skupnosti Natz-Schabs pri Brixnu, od koder izhajata njegovi prababica in babica. Ob tej priložnosti je v podružnični cerkvi v Raasu, ki sodi v župnijo Natz, slovesno sveto mašo daroval bozenski škof Ivo Muser. Iz kraja po imenu Weiler Raas izhaja del papeževih prednikov po materini strani.

Slavnostni nagovor v Raasu je pripravil opat tamkajšnjega cistercijanskega samostana Svetega križa, Maximilian Heim. Tema njegovega predavanja je bila teologija Josepha Ratzingerja, s katero se opat Heim ukvarja že dolga leta. Junija letos je v Vatikanu prejel nagrado Josepha Ratzingerja, imenovano tudi 'Nobelova nagrada za teologijo', izročil pa mu jo je sam papež Benedikt XVI.

Slovesnosti v Raasu so se udeležili župani vseh skupnosti 'z Ratzingerjevimi koreninami'. Benedikt XVI. se slavja sicer osebno ni mogel udeležiti, v neposrednem video prenosu pa je vendarle pozdravil in nagovoril vse navzoče. Uradni naziv častnega občana bodo papežu izročili med splošno avdienco 9. novembra letos.

Prababica Josepha Ratzingerja Elisabeth Maria Tauber se je rodila 9. decembra 1832 v kraju Töllhof pri Raasu, njegova babica Maria Tauber-Peintner pa je bila rojena 29. junija 1855, prav tako v Raasu. Njen oče je bil Anton Peter Peintner iz kraja Aicha pri Brixnu. Njena starša sta se poročila 9. februarja 1858 v cerkvi sv. Helene v Mühlbachu v Pustriški dolini.

Maria Tauber-Peintner je kot deklica zapustila svojo domovino in se odselila na Bavarsko. 8. januarja 1884 se je v Mühlbachu pri kraju Oberaudorf rodila papeževa mati, Maria Rieger, najstarejša izmed osmih otrok v družini.

Leto dni kasneje, 23. junija 1885, sta Maria Tauber-Peintner in Isidor Rieger, pekarski mojster iz Weldna na Bavarskem, pri župniku Josephu Sailerju v Mühlbachu v Pustriški dolini opravila tečaj za zaročence, 13. julija 1885 pa sta se v kraju Absam pri Innsbrucku poročila.

Družina se je preselila v Rimsting na Bavarskem, kjer je Isidor Rieger upravljal pekarno. Pekarjeva hči Maria Rieger se je izučila za kuharico in je delala v različnih zasebnih gospodinjstvih, med drugim pri nekem češkem koncertnem mojstru v Salzburgu in pri nekem generalu v Wiesbadnu. Kasneje se je v hotelu Wittelsbach v Münchnu zaposlila kot slaščičarka.

9. novembra 1920 se je Maria Rieger poročila s stražnikom pri žandarmeriji Josephom Ratzingerjem v Pleiskirchnu v okrožju Altötting, kjer je leta 1921 rodila hčer Mario in leta 1924 sina Georga. Maja 1925 se je družina preselila v Marktl, kjer se ji je dve leti kasneje rodil še tretji otrok, sin Joseph.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh