Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Cerkev v Nemčiji pozval k enotnosti in zvestobi Kristusu

Objava: 26. 09. 2011 / 08:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Cerkev v Nemčiji pozval k enotnosti in zvestobi Kristusu

Papež Benedikt XVI. je včeraj zaključil apostolsko potovanje v Nemčijo, ki je od četrtka potekalo pod geslom Kjer je Bog, tam je prihodnost, zbrane vernike pa je nagovoril tudi pred molitvijo angelovega češčenja.

Papež Benedikt XVI. je včeraj zaključil apostolsko potovanje v Nemčijo, ki je od četrtka potekalo pod geslom Kjer je Bog, tam je prihodnost. Na turističnem letališču v Freiburgu je včeraj dopoldne daroval sveto mašo, ki se je je udeležilo okoli sto tisoč vernikov iz celotne Nemčije ter sosednjih držav. S papežem so somaševali škofje in duhovniki iz vseh sedemindvajsetih nemških škofij. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, je sveti oče med pridigo spregovoril o zaupanju v Boga ter Cerkev v Nemčiji pozval k enotnosti in zvestobi Kristusu, da bo tako lahko presegla izzive današnjega in prihodnjega časa.

Benedikt XVI. je izpostavil številne socialne in karitativne ustanove, ki delujejo v okviru Cerkve v Nemčiji in izrazil hvaležnost vsem, ki delajo na teh področjih. Dodal je, da takšno delo zahteva usposobljenost in profesionalnost, obenem pa zahteva še nekaj več, odprto srce, ki se pusti dotakniti Kristusovi ljubezni in ki se daje bližnjemu; zahteva nekaj več kot le tehnično delo, zahteva ljubezen, v kateri se vidi Bog, ki ljubi. Po papeževih besedah se obnova Cerkve lahko uresniči samo preko razpoložljivosti za spreobrnjenje in preko obnovljene vere.

Sveti oče je tudi izpostavil, poroča Radio Vatikan, da bo Cerkev v Nemčiji presegla velike izzive sedanjosti in prihodnosti ter ostala kvas družbe, če bodo duhovniki, posvečene osebe in verniki laiki v Kristusu in zvesti lastni poklicanosti sodelovali v enotnosti; če se bodo župnije, skupnosti in gibanja med seboj podpirali in se bogatili; če bodo krščeni in birmanci, povezani s škofom, skupaj visoko držali baklo nespremenjene vere in ji pustili razsvetljevati njihovo bogato znanje in sposobnosti. Po papeževih besedah bo Cerkev v Nemčiji še naprej ostala blagoslov za svetovno katoliško skupnost, če bo ostala zvesto poenotena s Petrovim naslednikom in apostoli, če bo še naprej na različne načine sodelovala z misijonskimi deželami ter se prav tako pustila nalesti se verskega veselja mladih Cerkva. Krščansko življenje je vedno 'za življenje': biti za drugega, ponižna zavzetost za bližnjega in skupno dobro. Ponižnost je vrlina, ki danes ne uživa velikega spoštovanja, je povedal papež in dodal, kako Gospodovi učenci vendarle vedo, da je ponižnost olje, ki dialogu daje rodovitnost, omogoča sodelovanje in srčno edinost. Ponižne osebe po mnenju Benedikta XVI. stojijo z obema nogama na tleh, predvsem pa poslušajo Kristusa, Božjo besedo, ki neprestano obnavlja Cerkev in vsakega njenega člana.

Pred blagoslovom ob koncu maše, ki jo je zadnji dan potovanja v Nemčijo daroval na freiburškem letališču, je sveti oče molil tudi angelovo češčenje in zbrane vernike še enkrat nagovoril. Dejal je, da se ob molitvi angelovega češčenja lahko pridružimo Marijinemu 'da' in se v zaupanju oprimemo lepote Božjega načrta ter previdnosti, ki nam ju je zaupal v svoji milosti. Tako bo tudi v našem življenju Božja ljubezen postala meso, nam pa se ne bo potrebno bati naših skrbi. Bog je dober, je poudaril Benedikt XVI.

O molitvi angelovega češčenja je papež še dejal, da nas vedno znova spominja na začetek našega odrešenja. Nadangel Gabriel Mariji pove o Božjem odrešenjskem načrtu, po katerem bi ona morala postati Odrešenikova mati. Marija se vznemiri, vendar jo angel potolaži: 'Ne boj se, Marija, kajti našla si milost pri Bogu'. Marija tako lahko izreče svoj veliki 'da', s čimer postane 'dekla Gospodova' in ravno v tem je zaupna pritrditev Gospodovemu načrtu in našemu odrešenju. Marija izreče ta 'da' tudi vsem nam, ki smo ji pod križem zaupani kot otroci. Marija nikoli ne prelomi te obljube, je izpostavil sveti oče, in ravno zato se imenuje srečna in blagoslovljena, kajti verjela je v izpolnitev tistega, kar ji je povedal Gospod.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh