Zapri
Iskanje

Papež: Ciper naj bo odprta ladjedelnica miru v Sredozemlju

Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 12. 2021 / 19:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 19:36
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež: Ciper naj bo odprta ladjedelnica miru v Sredozemlju

Papež: Ciper naj bo odprta ladjedelnica miru v Sredozemlju
Papež Frančišek se je v predsedniški palači v Nikoziji srečal s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom FOTO. Vatican Media
Papež Frančišek se je danes pozno popoldne srečal s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom, sprejemni slovesnosti v predsedniški palači v Nikoziji pa je sledilo še srečanje s predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora.

Sveti oče je Ciper opisal kot zemljepisno majhno deželo, ki pa je velika po zgodovini: kot je dejal, je Ciper križišče civilizacij, ki v sebi nosi prirojeno poklicanost k srečanju, poroča Radio Vatikan. Prav na Cipru, kjer se stikata Evropa in Vzhod, se je po papeževih besedah začela prva velika inkulturacija evangelija na stari celini, in otoška država ima v tem pogledu posebno dediščino: »Ciper izžareva lepoto s svojo pokrajino, ki jo je treba zaščititi in varovati z ustreznimi okoljskimi politikami, v dogovoru s sosedi. Lepota se kaže tudi v arhitekturi, umetnosti, zlasti sakralni umetnosti, verskih obrtnih izdelkih in številnih arheoloških zakladih.« Po papeževih besedah je Ciper »dragocen biser v osrčju Sredozemlja«.

FOTO: Vatican Media

O raznovrstnosti kultur in poti dialoga

Ciper tudi danes zaznamuje raznolikost, je dejal papež. Tu živi veliko priseljencev, varovanje večbarvne in raznovrstne lepoto celote pa zahteva čas in potrpežljivost, kot pri oblikovanju bisera.

Ciper je dragocen biser v osrčju Sredozemlja.

Ob tolikšni raznolikosti kultur se država sooča s številnimi težavami, zato je papež zagotovil svojo molitev za mir celotnega otoka. Do miru bo po njegovih nesedah privedla le pot dialoga. Brez dialoga namreč naraščata sumničavost in zamera.

Papež je še poudaril, kako pomembno je, da je Ciper referenčna točka Sredozemskega morja, ki je danes žal kraj mnogih sporov in humanitarnih tragedij: »Ciper, zemljepisno, zgodovinsko, kulturno in versko križišče, ima ta položaj za izvajanje mirovnih ukrepov. Naj bo odprta ladjedelnica miru v Sredozemlju,« je tamkajšnje politike pozval papež.

FOTO: Vatican Media

Zahvala papežu za sprejem 50 migrantov

Ciprski predsednik Nikos Anastasiades se je papežu zahvalil za napovedani sprejem 50 migrantov v Italiji. Ta simbolična gesta je v prvi vrsti močan signal, da evropska migrantska politika nujno potrebuje določene spremembe, je po navedbah avstrijskega Kathpressa med srečanjem s papežem dejal ciprski predsednik. Po eni strani je treba pravičneje porazdeliti breme migrantov, po drugi pa si priseljenci nedvomno zaslužijo človečnejšo obravnavo.

Po eni strani je treba pravičneje porazdeliti breme migrantov, po drugi pa si priseljenci nedvomno zaslužijo človečnejšo obravnavo.

Ciper se namreč sooča s številnimi težavami na področju migracij, ker je pogosto prva ciljna država beguncev, ki prihajajo prek morja, ob tem pa ima številne notranjepolitične težave. Otok je razdeljen na dva dela, severni del zaseda Turčija, veliko je nerešenih vprašanj glede pogrešanih oseb, njihovi svojci so v stiski, na zasedenem severu pa imajo poleg tega še težave z ropanjem kulturnih in verskih spomenikov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh