Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež daroval sveto mašo za pokojne kardinale

Objava: 04. 11. 2011 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež daroval sveto mašo za pokojne kardinale

Kardinalski kolegij trenutno šteje stotriindevetdeset članov.

Papež Benedikt XVI. je včeraj v baziliki sv. Petra v Vatikanu daroval slovesno sveto mašo za vse kardinale in škofe, ki so umrli v preteklem letu. V zadnjih dvanajstih mesecih je umrlo deset članov kardinalskega kolegija, ki trenutno šteje stotriindevetdeset članov. Stoštirinajst jih še ni preseglo starostne meje osemdesetih let in smejo tako sodelovati na papeških volitvah.

Od novembra lani so umrli naslednji člani kardinalskega zbora: nekdanji rektor Univerze Gregoriana Urbano Navarette; Michele Giordano, nekdanji neapeljski nadškof; Varkey Vithayathil, višji nadškof škofije Ernakulam-Angamaly v Indiji in poglavar sirsko-malabarske Cerkve; Giovanni Saldarini, nekdanji nadškof v Torinu; Augustin Garcia-Gasco Vicente, nekdanji nadškof v Valenciji; Georg Maximilian Sterzinsky, nekdanji berlinski nadškof; Kazimierz Swiatek, nekdanji nadškof v Minsku; Virgilio Noe, nekdanji višji duhovnik v baziliki sv. Petra; Alojzij Matej Ambrožič, nekdanji nadškof v Torontu, in poljski kardinal v vatikanski kuriji, Andrzej Maria Deskur. Benedikt XVI. je vse, skupaj s pokojnimi škofi, izročil v molitev, ki naj jo navdihuje vera v večno življenje in skrivnost občestva svetnikov.

V svojem nagovoru je papež izpostavil, da življenja, smrti in vstajenja ne smemo zgrešeno razumeti kot naravnega življenjskega kroga. Božji poseg v dramo človeške zgodovine ne sledi naravnemu toku življenja, pač pa izvira iz njegove milosti in zvestobe, je dejal Benedikt XVI. Šele od Jezusove smrti na križu lahko razumemo večno življenje. Brez tega dogodka celotna moč narave ostaja nemočna v luči sile negativnosti in greha, ki vlada v svetu. Da bi presegli zlo, potrebujemo dobrodejno Božjo moč, ki presega vse moči v naravi in v celotnem stvarstvu, potrebujemo Ljubezen, ki izvira iz samega srca Boga in obnavlja stvarstvo ter ga usmerja k izvirnemu in poslednjemu cilju.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh