Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: družina je prihodnost družbe (in pes ni človeški otrok!)

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 05. 2023 / 15:23
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2023 / 16:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: družina je prihodnost družbe (in pes ni človeški otrok!)
Papež blagoslavlja nosečnico in njenega nerojenega otroka. FOTO: Vatican Media

Papež: družina je prihodnost družbe (in pes ni človeški otrok!)

Papež Frančišek se je v petek, 12. maja, v rimskem Avditoriju sprave udeležil srečanja o splošnem stanju rodnosti v Italiji, ki ga že tretje leto zapored pripravlja italijanski Forum družinskih združenj.

Med govorniki je bila tudi italijanska premierka Giorgia Meloni, navzoči pa so bili še drugi politiki in predstavniki italijanske civilne družbe, poroča spletni portal Vatican News.

Malo rojstev, malo upanja

Papež je v nagovoru dejal, da je rojstvo otrok glavni pokazatelj upanja pri nekem narodu: »Če se jih rodi malo, to pomeni, da je upanja malo. Kar pa nima le gospodarskih in socialnih posledic, ampak tudi spodkopava zaupanje v prihodnost.« Italija je lani dosegla rekordno nizko število rojstev, 393.000, kar je po papeževih besedah izredno zaskrbljujoče.

Otroci danes razumljeni kot podvig, ki je na ramenih družine.

Po njegovih besedah so otroci danes razumljeni »kot podvig, ki je na ramenih družine«, kar žal pogojuje miselnost mladih generacij, ki odraščajo v negotovosti. Živijo v družbenem ozračju, v katerem se ustvarjanje družine spreminja v velikanski napor, namesto da bi bilo skupna vrednota, ki jo vsi priznavajo in podpirajo, je poudaril Frančišek.

Nevarno je, če se človek počuti samega in se zanaša le na lastne moči, saj to pomeni, da se počasi zmanjšuje skupnostno življenje in ljudje smo prepuščeni osamljenemu življenju, v katerem mora biti vsak sam za vse. »Posledica tega je, da si le najbogatejši lahko privoščijo več svobode pri izbiri, kako oblikovati svoje življenje. To pa je nepravično in ponižujoče,« je zatrdil papež.

Srečanja v Rimu so se udeležili tudi otroci. FOTO: Vatican Media

Ženske na razpotju med kariero in materinstvom

Mladi so danes zelo negotovi glede prihodnosti: doživljajo težave pri iskanju in ohranjanju zaposlitve, soočajo se s previsokimi cenami stanovanj, hitro naraščajočimi najemninami in nezadostnimi plačami. To so resnični problemi, tako sveti oče, ki politiko postavljajo pod vprašaj, saj trg brez potrebnih popravkov postane divji in ustvarja vse hujše razmere in neenakosti. Papež Frančišek je kontekst, v katerem smo se znašli, opisal kot »kulturo, ki je bolj malo prijateljska, če ne celo sovražna do družine«. Osredinjena je na potrebe posameznika, kjer »se nenehno zahtevajo individualne pravice, o pravicah družine pa se ne govori«.

Najbolj prizadete so mlade ženske, ki so pogosto prisiljene biti na razpotju med kariero in materinstvom ...

Skoraj nepremostljive omejitve veljajo še posebej za ženske: »Najbolj prizadete so prav one, mlade ženske, ki so pogosto prisiljene biti na razpotju med kariero in materinstvom ali pa obremenjene s skrbjo za svojo družino, zlasti če so v njej slabotni ostareli in nesamostojne osebe.«

Papež in italijanska premierka Melonijeva. FOTO: Vatican Media

Družina ni del problema, ampak del rešitve

Po besedah svetega očeta pa obstaja Božja previdnost, o čemer pričujejo mnoge družine s svojim življenjem in izbirami. Z dolgoročno politiko je mogoče pripraviti rodovitna tla, »da se bo razcvetela nova pomlad, in pustiti za seboj to demografsko zimo«. In ker so tla skupna, tako kot sta skupna družba in prihodnost, je prepričan papež, se je problema treba lotiti skupaj, brez ideoloških ograj in v naprej pripravljenih stališč. Predvsem je treba spremeniti miselnost, da »družina ni del problema, ampak del njegove rešitve«.

Upanje je konkretna krepost, povezana s konkretnimi izbirami.

Izziv rodnosti je vprašanje upanja

Izziv rodnosti je po papeževem mnenju vprašanje upanja, ob čemer sveti oče opozarja, da »upanje ni optimizem, ni nekakšen nejasen občutek glede prihodnosti, ni iluzija ali čustvo, pač pa je konkretna krepost, povezana s konkretnimi izbirami«. Gojiti upanje je družbeno, intelektualno, umetniško in politično delovanje v najvišjem pomenu besede: pomeni namreč, da usmerimo svoje sposobnosti in sredstva za skupno dobro in sejemo prihodnost.

Blagoslov nosečnice in nerojenega otroka. FOTO: Vatican Media

Hišni ljubljenčki namesto otrok

Na družbenih omrežjih je precej pozornosti vzbudila papeževa pripomba, kako je pred dvema tednoma po koncu splošne avdience v Vatikanu oštel lastnico psa, ki je želela, da njenega ljubljenčka blagoslovi. Psa, ki ga je prinesla v torbi, je imenovala kar »moj otrok«. Papež je priznal, da je ob tem izgubil potrpljenje: »Oštel sem jo, češ, toliko otrok na svetu je lačnih, vi pa mi k blagoslovu prinesete psa … !«

Frančišek je že večkrat kritično ocenil smernice v bogatih državah z nizko stopnjo rodnosti, kjer se pari namesto za otroka pogosto raje odločijo za hišnega ljubljenčka.

Nalaganje
Nazaj na vrh