Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kopru so blagoslovili hišne ljubljenčke [FOTO]

Objava: 04. 10. 2022 / 17:43
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 17:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kopru so blagoslovili hišne ljubljenčke [FOTO]
P. Bogdan Rus pri blagoslovu. FOTO: Bernarda Mali

V Kopru so blagoslovili hišne ljubljenčke [FOTO]

Ob prazniku zavetnika živali sv. Frančišku Asiškem je pri sv. Ani v Kopru p. Bogdan Rus blagoslovil hišne ljubljenčke. V svoj objektiv je blagoslov ujela naša sodelavka Bernarda Mali.

Frančišek Asiški se je rodil konec 12. stoletja v mestu Assisi. Zelo si je želel, da bi postal vitez. Viteško čast in slavo si je hotel pridobiti z junaštvi v vojnah, ki jih takrat ni manjkalo. 

Imel je zelo bogatega očeta, ki pa se je bal za svoje premoženje – Frančišek je namreč rad pomagal ubogim in tako razdajal družinsko premoženje. Oče je bil nanj zelo jezen, zato se je Frančišek odpovedal prav vsemu, kar je dobil od njega, celo obleki, ob tem pa rekel: “Zdaj ne bom več tebe klical za očeta, ampak bom po pravici molil: Oče naš, ki si v nebesih.” 

Hotel je živeti uboštvo, zato je nosil preprosta oblačila, kakršna so takrat nosili najbolj siromašni ljudje v njegovem kraju. Govoril je preprosto, a prepričljivo. Njegove iskrene in prisrčne besede so šle ljudem do srca.

Njegovo življenje je težko opisati v nekaj vrsticah. Gotovo pa ne smemo pozabiti na to, da je v času svojega življenja prejel Kristusove rane (stigme) in sodoživljal Kristusovo trpljenje. Vse trpljenje je prenašal junaško, združen z Bogom. Ko je slutil, da se bliža konec njegovega življenja, je napisal svojo Sončno pesem (imenovano tudi Hvalnica stvarstva), ki pomeni vsebino in odmev njegovega življenja.

Umrl je pri Porcijunkuli, kjer se je za časa življenja naselil s svojimi brati in se ves posvetil Bogu. Papež Gregor IX. ga je že dve leti po smrti razglasil za svetnika.

Sv. Frančišek, zavetnik živali

Sestre luna, zvezde, voda, zemlja in bratje sonce, veter, zrak … tako je Frančišek v Sončni pesmi imenoval darove Stvarnika. Še bolj pomembna kot to pa je bila za Frančiška ljubezen do ljudi, ne nazadnje pa tudi skrb za živali. “To so moji bratje in sestre,” je govoril in se z največjim veseljem pogovarjal z vsemi živimi bitji. Videli so ga na obali morja, kako se pogovarja z ribami, ali na vrhu hriba, kako kramlja s pticami.

Na njegov godovni dan njegovi nasledniki, manjši bratje, blagoslavljajo živali in rastline in s tem sporočajo, da smo vsi dragoceni v Božjih očeh, saj je skrb za živali in okolico nekaj, k čemur je poklican vsak kristjan.

Fotografije z blagoslova ljubljenčkov v Kopru, ki jih je posnela Bernarda Mali, si lahko ogledate v galeriji. 

Nalaganje
Nazaj na vrh