Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež: evtanazija je »poraz za vse«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 06. 2019 / 08:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2019 / 09:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež: evtanazija je »poraz za vse«

Papež: evtanazija je »poraz za vse«

17-letna Nizozemka Noa Pothoven se je zaradi duševnih težav s privoljenjem staršev zavestno izstradala do smrti.

Noa Pothoven je v starosti enajst in dvanajst let doživela spolno zlorabo, pri štirinajstih pa sta jo v domačem kraju, Arnhemu na vzhodu Nizozemske, posilila dva moška. Tragični dogodki, ki jih kot mnogo drugih žrtev spolnih zlorab ni prijavila pristojnim, so dekletu povzročili depresijo, anoreksijo in napade tesnobe, pri sedemnajstih pa se je Noa dokončno odločila, da želi umreti. Po navedbah tamkajšnjih medijev ji je lansko leto ena izmed nizozemskih klinik zavrnila prošnjo po evtanaziji, ker je bila premlada, in tako se je najstnica doma, v krogu najbližjih, izstradala do smrti. Prenehala je uživati kakršno koli hrano in pijačo, njena družina pa ji je pri tem pomagala in ji stala ob strani. Starša sta se strinjala, da si njuna hči zavestno povzroči smrt, in nista poskrbela za zdravniško pomoč. Po tamkajšnjih zakonih to ni ne evtanazija ne samomor s pomočjo druge osebe.

Noa se je s svojim dolgoletnim trpljenjem poskušala soočiti v avtobiografiji z naslovom Winning or Learning (Zmaga ali učenje), za katero je prejela tudi nagrado. Ob izidu knjige je povedala, da je bil njen namen pomagati ranljivim vrstnikom najti ustrezno svetovanje in podporo, ki ju po njenem mnenju v državi občutno primanjkuje. Pred dnevi je na družbenih omrežjih objavila »žalostni zadnji zapis«, v katerem je napovedala svojo smrt: »Vse je v redu, ne poskušajte me prepričati, da to ni dobro, to je moja izbira in je dokončna. Ljubezen pomeni, da človeku pustite oditi.« Takrat je že nehala jesti in piti.

Vatikan je Noino smrt označil kot »veliko izgubo« in spodbudil Evropo, naj bo pozornejša do potreb mladih in naj zanje ustrezno poskrbi. »Evtanazija in samomor z zdravniško pomočjo sta poraz za vse,« je papež Frančišek včeraj zapisal na družbenem omrežju Twitter: »Poklicani smo, da nikoli ne zapustimo trpečih, da nikoli ne obupamo, ampak jim poskušamo nežno in ljubeče povrniti upanje.«

Papeška akademija za življenje pa je v včerajšnjem tvitu zapisala: »Noina smrt je velika izguba za vsako civilizirano družbo in človeštvo. Vedno znova moramo poudarjati pozitivne razloge za življenje.«

Noina smrt je bila sicer povzročena s samomorom, vendar dejstvo, da zdravniki niso posredovali pri zavestnem samoizstradanju, meče luč na nizozemsko zakonodajo o evtanaziji. Nizozemska je bila leta 2001 prva država, ki je uzakonila evtanazijo, za katero lahko zaprosijo tudi mladoletne osebe, ki so dopolnile dvanajst let. Zdravnik, ki obravnava mladoletno osebo, mora potrditi, da gre v dotičnem primeru za »brezupno in neznosno trpljenje« ter da za takšno stanje »ni nobene smiselne alternative«.

Do šestnajstega leta morajo mladoletne osebe, ki zaprosijo za evtanazijo, pridobiti tudi privoljenje staršev, starši pa morajo biti o postopku obveščeni do otrokovega dopolnjenega osemnajstega leta. Po uradnih podatkih je bilo leta 2017 okoli 4 % (6.585 ljudi) vseh smrti na Nizozemskem povzročenih z evtanazijo.

Vir: kath.net / Crux
Foto: FB

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh