Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek prispel na Malto

Za vas piše:
T. M.
Objava: 02. 04. 2022 / 09:18
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2022 / 13:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek prispel na Malto
Papež Frančišek ob prihodu. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek prispel na Malto

Sveti oče je danes dopoldne prispel na Malto, kjer ga je sprejel predsednik Republike Malta George William Vella.

Na predvečer 36. apostolskega potovanja v tujino se je papež Frančišek kot po navadi odpravil v rimsko baziliko Marije Snežne, da bi zaupal svoj obisk naši nebeški Materi, so sporočili iz tiskovne službe Svetega sedeža.

Papež Frančišek je sicer že med sredino splošno avdienco dejal, da se veseli obiska »svetleče dežele«, kjer bo stopal po stopinjah svetega Pavla. Z obiskom odhaja k izvirom oznanjevanja evangelija, hkrati pa mu to ponuja priložnost, da tudi sam izkusi krščansko skupnost, katere zgodovina sega tisočletja nazaj.

Plakat, ki je pripravljal Maltežane na papežev prihod. FOTO: Vatican News

»Odprite svoja srca« 

Pred prihodom papeža Frančiška je Joseph Mizzi, župnik v baziliki svetega Pavla v Victorii, glavnem mestu malteškega otoka Gozo, pozival malteške kristjane, naj odprejo svoja srca, da bodo sprejeli papeževo sporočilo in poziv k temu, naj se še posebej zavzemajo za dobrobit ljudi na robu družbe.

Malteški katoličani predstavljajo več kot 85 odstotkov prebivalstva otoške države, čeprav jih le približno polovica aktivno prakticira svojo vero.

»Kar moramo narediti, je pripraviti svoja srca, odpreti svoja srca za papežev obisk, sprejeti njegove besede in sporočilo, ki je predvsem sporočilo usmiljenja in dobrodošlice vsem ljudem, še posebej tistim, ki so na robu družbe,« je vernike povabil župnik Mizzi. 

Pred odhodom je papež pozdravil tudi nekaj ukrajinskih družin

Papež Frančišek se je danes pred odhodom na apostolsko potovanje srečal še z nekaterimi begunci iz Ukrajine, ki jih je sprejela Skupnost sv. Egidija v Vatikanu.

»Med njimi je tudi 37-letna mama z dvema deklicama, starima 5 in 7 let, ki so prišle v Italijo iz Lviva pred okoli 20 dnevi. Mlajša deklica je bila operirana na srcu in je v Rimu pod zdravniško kontrolo,« poroča Vatican News. 

Papež Frančišek se je pred odhodom iz Doma sv. Marte srečal z nekaterimi ukrajinskimi družinami. FOTO: Vatican News

Prihod na Malto 

Papež Frančišek je danes dopoldne z letalom italijanske letalske družbe Ita Airways pristal na mednarodnem malteškem letališču, kjer ga je sprejel predsednik Republike Malte George William Vella s svojo ženo.


Pester program 

Papeža na dvodnevnem obisku čaka bogat in pester program. Že na letalu je sveti oče z naslednjimi besedami pozdravil novinarje: »Dober dan! Najlepša hvala, da me spremljate na tem potovanju, ki je kratko, a bo lepo.«

Po prihodu na Malto pa je sveti oče nagovoril malteške oblasti in diplomatski zbor. V času vojne je zelo pomembno, da »čutimo potrebo po gradnji prihodnosti, ki bo bodisi skupna ali pa je sploh ne bo. Zdaj – v noči vojne – ne dovolimo, da sanje o miru zbledijo!« 

Prizadevanje za mir 

Veter, ki piha s severozahoda, prihaja iz Evropske unije, »ene same velike družine, združene pri ohranjanju miru«. Za mir, ki sledi enotnosti in izhaja iz nje, je dejal papež, morajo Maltežani sodelovati pri krepitvi skupnih korenin in vrednot svoje družbe. 

Poudaril je, da poštenost, pravičnost in občutek dolžnosti zagotavljajo zdravo družbeno sobivanje, in spodbudil zavezanost otoške države zakonitosti in preglednosti, da bi izkoreninili korupcijo in kriminal.

Papež Frančišek in George William Vella. FOTO: Vatican Media

»Sredozemlje potrebuje soodgovornost s strani Evrope, da bi postalo novo stičišče solidarnosti in ne znanilec tragične civilizacijske razbitine,« je v svojem današnjem nagovoru posebej poudaril papež. 

Papež Frančišek bo srečanje nadaljeval v apostolski nunciaturi v Tal Virtù v Rabatu.




Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh