Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Sveti oče danes in v nedeljo na Malti

Za vas piše:
M. M.
Objava: 01. 04. 2022 / 19:08
Oznake: Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.04.2022 / 06:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Sveti oče danes in v nedeljo na Malti
Pavlova jama v Rabatu, ena izmed točk, ki jo bo papež obiskal v nedeljo. FOTO: Vatican Media

Sveti oče danes in v nedeljo na Malti

Papež Frančišek bo v soboto in nedeljo obiskal majhno otoško državo Malto v Sredozemlju, v kateri živi približno pol milijona ljudi. Poleg glavnega mesta Vallette bo obiskal še Rabat, Floriano in otok Gozo.

Obisk Malte, kjer približno 85 odstotkov prebivalstva predstavljajo katoličani, je bil sicer sprva predviden v maju 2020, a je bil zaradi pandemije covida-19 prestavljen. Pred Frančiškom je Malto dvakrat obiskal Janez Pavel II. (leta 1990 in 2001) ter papež Benedikt XVI. leta 2010, ob 1950-letnici brodoloma svetega Pavla na Malti.

Po sledeh sv. Pavla

V ospredju papeževega apostolskega potovanja je gostoljubje tega sredozemskega otoku, kjer je po navedbah Svetega pisma okoli leta 60 po Kristusu umrl sveti Pavel na svoji poti v Rim.

Papež Frančišek je med sredino splošno avdienco dejal, da se veseli obiska »svetleče dežele«, kjer bo stopal po stopinjah svetega Pavla, spominja Vatican News. Dodal je, da z obiskom odhaja k izvirom oznanjevanja evangelija, hkrati pa mu ponuja priložnost, da tudi sam izkusi krščansko skupnost, katere zgodovina sega tisočletja nazaj.

To bo papeževo 36. potovanje v tujino. FOTO: Vatican Media

Malta vmesna postaja na poti v iskanju boljšega življenja

Zaradi svoje geografske lege in strateškega položaja v Sredozemlju je Malta glavna vmesna postaja na selitveni poti mnogih ljudi, zlasti iz Afrike, ki iščejo boljše možnosti za svoje življenje. Papež Frančišek ceni prizadevanja te otoške države, ko izkazuje dobrodošlico in pomoč »številnim bratom in sestram, ki iščejo zatočišče«.

Papežev obisk Malte bo potekal pod geslom »Neverjetno ljubeznivo so nas sprejeli«.

Poudarki papeževega obiska

Papež Frančišek naj bi na Malto predvidoma prispel v soboto ob 10. uri dopoldne. V Valletti se bo najprej srečal s predsednikom države Georgeom Williamom Velo in premierjem Robertom Abelo. Sveti oče bo zatem nagovoril malteške oblasti in diplomatski zbor, preden se bo odpravil v apostolsko nunciaturo v Tal Virtù v Rabatu. Prvi dan apostolskega obiska bo nadaljeval z obiskom marijanskega svetišča Ta’Pinu na otoku Gozo, kjer bo na trgu pred svetiščem vodil molitveno srečanje z verniki.

Trg Floriana, kjer bo v nedeljo papež vodil mašo. FOTO: Vatican Media

Srečanje z migranti

Drugi dan se bo ustavil v jami sv. Pavla v Rabatu, kamor se je po izročilu zatekel Pavel po brodolomu. Papež bo vodil tudi nedeljsko dopoldansko mašo na trgu Floriana v predmestju Vallette, obiskal pa bo tudi migrantski center Hal Far, ki so ga zgradili v spomin na nekdanjega papeža Janeza XXIII., kjer naj bi se srečal s približno 200 migranti. Sveti oče naj bi se vrnil v Rim v nedeljo nekaj pred 20. uro.


Nalaganje
Nazaj na vrh