Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek Benediktu XVI. voščil za rojstni dan

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 04. 2022 / 10:59
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek Benediktu XVI. voščil za rojstni dan
Benedikt XVI. in Frančišek med prisrčnim srečanjem (arhivska fotografija). FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek Benediktu XVI. voščil za rojstni dan

Papež Frančišek je svojemu predhodniku nekaj dni pred dejanskim praznikom voščil ob skorajšnjem rojstnem dnevu.

Kot so včeraj sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, se je Frančišek včeraj okoli šeste ure popoldan odpravil v samostan Mater Ecclesiae, kjer Benedikt XVI. biva po odstopu s papeškega položaja. Po »kratkem in prisrčnem pogovoru« sta s slavljencem skupaj molila, nato pa se je papež vrnil v svoje prostore v Domu sv. Marte.

Tudi 16. aprila 1927 je bila velika sobota.

Joseph Ratzinger, nekdanji papež Benedikt XVI. (2005-2013), bo na letošnjo veliko soboto, 16. aprila, dopolnil 95 let. Frančišek je svojega predhodnika obiskal nekaj dni prej, ker ima v teh dneh številne bogoslužne obveznosti ob velikonočnih praznikih. Po prevzemu pontifikata leta 2013 Frančišek zdaj že tradicionalno obišče svojega predhodnika pred božičnimi in velikonočnimi prazniki, ob veliki noči pa mu običajno vošči tudi za rojstni dan.

Tudi 16. aprila 1927 je bila velika sobota.

Papež Frančišek in upokojeni papež Benedikt XVI. FOTO: Vatican Media

Prvi objem v Castel Gandolfu

Nekaj dni po konklavu, na katerem je bil izvoljen za 266. Petrovega naslednika, je Frančišek začel »tradicijo« obiskovanja svojega predhodnika. Spomnimo se prvega zgodovinskega obiska novoizvoljenega papeža, ko je s helikopterjem prispel v rezidenco Castel Gandolfo, kjer je Benedikt preživel nekaj tednov, preden se je preselil nazaj v Vatikan.

Papež Frančišek svojega predhodnika imenuje »oče« in »brat«.

Frančišek tako pred vsemi večjimi prazniki ali ob konzistoriju z imenovanjem novih kardinalov izkaže bližino in spoštovanje človeku, ki ga imenuje »oče« in »brat«. Tradicionalnim obiskom se je odpovedal le v času epidemije koronavirusne bolezni.

Nalaganje
Nazaj na vrh