Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Telesno šibek, a umsko bister«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 13. 04. 2022 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Telesno šibek, a umsko bister«
Benedikt XVI. ima še vedno svoj vsakdanji ritem, mora pa več počivati. FOTO: Vatican Media

»Telesno šibek, a umsko bister«

Na veliko soboto, 16. aprila, bo zaslužni papež Benedikt XVI. obhajal svoj 95. rojstni dan.

Telesno je sicer šibek, je za italijansko revijo Oggi dejal njegov osebni tajnik Georg Gänswein, a njegov um je popolnoma bister. Kot je povedal, ima Benedikt XVI. še vedno svoj vsakdanji ritem, mora pa več počivati. Somašuje zjutraj ob pol osmih, redno si vzame čas tudi za poslušanje glasbe. Po Gänsweinovih besedah Benedikt XVI. spet hodi na sprehod v vatikanske vrtove.

V nemškem svetu je miselni tok, ki skuša napadati Ratzingerjev pontifikat in teološko delo ter ga tudi osebno prizadeti.

Gänswein je ob nedavnih polemikah o poročilu o spolnih zlorabah v škofiji München-Freising dejal, da je »v nemškem svetu miselni tok, ki skuša napadati Ratzingerjev pontifikat in teološko delo ter ga tudi osebno prizadeti«. Dotaknil se je tudi odnosov med Benediktom XVI. in Frančiškom. Trditev, da v samostan Mater Ecclesiae, Benediktov dom, romajo nasprotniki papeža Frančiška, je označil za »žaljiv in smešen očitek«. To polemiko so po Gänsweinovih besedah umetno ustvarili tisti, ki hočejo tudi v Cerkvi vzbujati nasprotja.

Rojstni dan bo zaslužni papež obhajal v zasebnem krogu v samostanu Mater Ecclesiae v Vatikanu, kjer živi že dobrih devet let po odpovedi papeški službi. Ob tej priložnosti ga bo obiskal papež Frančišek.

Benedikta XVI. so novembra 2020 ob konzistoriju obiskali papež in novi kardinali.

Benedikt XVI. je Vatikan zadnjič zapustil, ko je junija 2020 obiskal bolnega brata Georga, ki je umrl tik zatem, 1. julija. S poti se je vrnil zelo utrujen, zatem pa je zbolel za boleznijo herpes zoster. Takrat je njegovo zdravje vzbudilo nekaj skrbi, vendar je dobro okreval in začel sprejemati obiske; med drugim so ga novembra 2020 ob konzistoriju obiskali papež in novi kardinali.

Nalaganje
Nazaj na vrh