Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: Družbeno prijateljstvo je protistrup za vojne in konflikte

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 08. 2023 / 17:09
Oznake: Dogodek, Papež, Svet, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.08.2023 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: Družbeno prijateljstvo je protistrup za vojne in konflikte
Od leta 1980 se konec avgusta v severnoitalijanskem obmorskem mestu Rimini vsako leto odvija Srečanje za prijateljstvo med narodi. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: Družbeno prijateljstvo je protistrup za vojne in konflikte

Papež Frančišek udeležence 44. srečanja prijateljstva med narodi spodbuja, naj se tako kot Jezus približajo drugim in jim pomagajo pri srečanju z Bogom, še posebej v težkih časih.

Papež Frančišek je v petkovem sporočilu, ki ga je podpisal kardinal državni tajnik Pietro Parolin, spodbudil srečanje za prijateljstvo med narodi, ki ga pogosto imenujejo tudi »srečanje v Riminiju«.

Od leta 1980 se konec avgusta v severnoitalijanskem obmorskem mestu Rimini vsako leto odvija Srečanje za prijateljstvo med narodi. Letošnja tema je »Človeški obstoj je neizčrpno prijateljstvo«.

Srečanje v Riminiju je letni dogodek, ki ga organizira Gibanje za občestvo in osvoboditev in pritegne veliko število vernikov, ki se srečajo z različnimi visokimi posamezniki, ki razpravljajo o ključnih vprašanjih. Ponuja tudi različne aktivnosti za posameznike, družine in otroke.

Sredi vojne in delitev

Poslanica papeža Frančiška za letošnji dogodek se je začela s slovesnim priznanjem vojn, ki pestijo svet. Papež je priznal, da srečanje v Riminiju poteka v času, ko »vojna in delitve sejejo zamere in strah v srca, drugi, ki so drugačni, pa so pogosto dojeti kot tekmeci«. 

»Globalna in prodorna komunikacija,« je dejal, »povzroči, da ta razširjen odnos postane miselnost, da se razlike pojavijo kot simptomi sovražnosti in da pride do neke vrste epidemije sovražnosti.«

Nihče se ne more rešiti sam

»Nemogoče je ubežati situaciji« z lastnimi močmi, je opozoril papež.

Človeštvo je vedno izkušalo to: nihče se ne more rešiti sam. (papež Frančišek) 

Zato je Bog v točno določenem trenutku zgodovine, je dejal papež, prevzel pobudo, da pošlje svojega Sina, ki se je predstavil kot prijatelj. »Duh vstalega Kristusa je prekinil osamljenost tako, da je človeku podaril svoje prijateljstvo kot čisto milost,« je dejal.

»Prijateljstvo širi srce«

V nagovoru mladim je sveti oče poveličal vrednost pravega prijateljstva, ki širi srce in spomnil, da je odnos odprtosti do drugega kot brata ali sestre ena od značilnosti njegovega papeževanja in učiteljstva. Med drugim je papež izpostavil pomen družbenega prijateljstva in ga podprl kot rešitev »tudi v najbolj dramatičnih situacijah, tudi ob vojni. Papež Frančišek je povabil »kristjane, može in žene dobre volje, naj ne ostanejo gluhi pred krikom, ki se iz našega sveta dviga k Bogu«.

Spodbujajte kulturo srečanja

Papež Frančišek je izrazil upanje, da bo Srečanje za prijateljstvo med narodi še naprej spodbujalo kulturo srečanja, ki je odprta za vse in v kateri nihče ni izključen.

Naj se vsak od udeležencev nauči približati se drugim na način Jezusa, ki vedno iztegne svojo roko, vedno želi dvigniti, ozdraviti, osrečiti in srečati Boga. (papež Frančišek) 

Papež je ob koncu izrazil željo, da bi srečanje spodbujalo družbeno prijateljstvo in podelil apostolski blagoslov.

Nalaganje
Nazaj na vrh