Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež po molitvi angelusa o ljudeh, ki množično umirajo v Sredozemlju

Za vas piše:
M. P. / STA
Objava: 13. 08. 2023 / 15:37
Oznake: Družba, Papež
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.08.2023 / 16:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež po molitvi angelusa o ljudeh, ki množično umirajo v Sredozemlju
Samo letos je v Sredozemskem morju umrlo več kot 2 tisoč migrantov, tudi otrok. FOTO: Vatican Media

Papež po molitvi angelusa o ljudeh, ki množično umirajo v Sredozemlju

Po angelusu, v katerem je spregovoril o nedeljskem evangeliju, v katerem piše o Jezusovih učencih v čolnu, ki ga premetava po jezeru, se je papež Frančišek spomnil 41 žrtev brodoloma na obali Lampeduse. "Število migrantov, ki umirajo v Sredozemlju, je odprta rana človeštva," je dejal. Pozval je k prizadevanju, da se bi te tragedije preprečile.

Frančišek je nagovoril romarje, zbrane na Trgu svetega Petra, ter pozval k političnim in diplomatskim prizadevanjem za "ozdravitev odprte rane našega človeštva v duhu solidarnosti in bratstva". Spomnil je na podatke Združenih narodov, po katerih je od začetka leta v Sredozemskem morju življenje izgubilo več kot 2000 migrantov. 


Osrednje Sredozemlje je ena najnevarnejših migracijskih poti na svetu

Tiskovni predstavnik Mednarodne organizacije za migracije (IOM) je v soboto sporočil, da je letos v Sredozemlju izgubilo življenje najmanj 2060 migrantov. Od tega jih je več kot 1800 umrlo v osrednjem Sredozemlju, na poti iz severne Afrike v Italijo in na Malto, kar je več kot dvakrat toliko kot v enakem obdobju lani.

Preberite pričevanje zdravnika z Lampeduse.

Italija je že dlje časa izpostavljena močnemu migracijskemu pritisku. Število migrantov, ki so letos prispeli v Italijo, se je v primerjavi z enakim obdobjem lani podvojilo. Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je po morju italijansko obalo letos doseglo že več kot 90.000 migrantov. Številni prebežniki med nevarno potjo čez Sredozemlje v majhnih in prenatrpanih čolnih izgubijo svoje življenje.

Po podatkih Mednarodne organizacije za migracije (IOM) se je od leta 2014 tam utopilo oz. je pogrešanih več kot 22 tisoč ljudi.

Nalaganje
Nazaj na vrh