Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

[Beremo z Družino] Lampedusa, sredi morja solza

Objava: 20. 11. 2020 / 06:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2020 / 05:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
[Beremo z Družino] Lampedusa, sredi morja solza

[Beremo z Družino] Lampedusa, sredi morja solza

»Lahko bi izbrala prijetnejšo knjigo, a je prav opozoriti tudi na teme, ki jih radi pometemo pod preprogo.«

FOTO: zajem zaslona


[BEREMO Z DRUŽINO] najdete na Facebook strani Knjige Druzina.si.

Knjižničarka v Lavričevi knjižnici Ajdovščina Viktorija Kante bere iz knjige »Lampedusa (Sredi morja solza)«, ki je resničen vir navdiha vsakomur, ki mu je mar za ljudi. Zgodbe, ki jih je zapisal avtor, bralca pretresejo do kosti. Ganljivo je spoznanje, koliko človečnosti se skriva na tem otočku s 6000 prebivalci, ki je bližje Tuniziji kot Siciliji.

»Potipam dekletovo zapestje. V nasprotju z drugimi tremi pri njej še ni nastopila mrtvaška otrdelost, kar pa lahko pomeni samo to, da je pravkar umrla. Zdi se mi, da čutim blag srčni utrip. Raffaela prosim, naj utihne, in še enkrat pozorno potipam njeno zapestje. Začutim utrip. Zelo rahel, a vendar. In znova. Ni mrtva! Vzamem jo v naročje in Raffaele naj z nadčloveško močjo dvigne prek visokega roba čolna na pomol. Šteje vsaka sekunda!.«



Avtor, lampeduški zdravnik dr. Pietro Bartolo (r. 1956), razpet med bolečino in upanjem, je v knjigi opisal tudi svojo življenjsko zgodbo, ki se prepleta s krutimi zgodbami ljudi, ki jim je dnevno priča, saj sprejema priseljence, ki pridejo na otok iz Afrike, pa tudi iz Sirije. Njegovo pripovedovanje je v knjigi, ki je v prevodu Andreja Turka izšla pri založbi Družina, zapisala italijanska novinarka Lidia Tilotta.

»Lahko bi izbrala kako drugo prijetnejšo knjigo, a se mi zdi prav opozoriti tudi na teme, ki jih kdaj radi tudi pometemo pod preprogo. Lampedusa je simbolna meja Evrope. Ocenjuje se, da je na njenih obalah v zadnjih 20 letih pristalo prek 300.000 beguncev, 15.000 pa jih je izgubilo življenje v valovih Sredozemlja,« je branju na pot poudarila Viktorija Kante.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

[Beremo z Družino] S svetlobnico nagrajeni roman Bližina daljave

[Beremo z Družino] Vzgoja z logiko in ljubeznijo

[Beremo z Družino] Nepozabni papež

[Beremo z Družino] Odnos med materjo in hčerjo - ključ do osebne moči

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgobi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh