Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »Iščimo Jezusa!«

Za vas piše:
T. M.
Objava: 22. 08. 2021 / 17:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.08.2021 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: »Iščimo Jezusa!«
»Jezusa moramo iskati v življenju, v zgodovini, v našem vsakdanjiku.« FOTO: Vatican Media.

Papež Frančišek: »Iščimo Jezusa!«

Nagovor papeža Frančiška na 21. nedeljo med letom.

Evangelij današnjega bogoslužja iz Janezovega evangelija predstavi odziv množice in učencev na Jezusov govor o »kruhu iz nebes«.

»Jezus jih je povabil k razlagi tega znamenja in da verujejo vanj, živi kruh, ki je prišel iz nebes, kruh življenja. Razodel je tudi, da je kruh, ki ga bo On dal, njegovo meso in njegova kri. Te besede so zvenele trdo in nerazumljivo za ušesa ljudi, tako zelo, da so se od tega trenutka, pravi evangelij, številni učenci vrnili nazaj, torej so prenehali hoditi za Učiteljem. Tedaj je Jezus pozval dvanajstere: "Ali hočete tudi vi oditi?" in Peter je v imenu vse skupine potrdil odločitev ostati z Njim. Tako je rekel: "Gospod, h komu naj gremo? Besede večnega življenja imaš in mi verujemo in vemo, da si ti Sveti od Boga." Gre za lepo izpoved vere,« je v današnjem nagovoru pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov dejal papež Frančišek. 

Iz česa se porodi nevera? Kaj je vzrok zavrnitve?

Papež je prepričan, da »ni potrebno iskati Boga preko veličastnih in mogočnih sanj ali podob, ampak ga je potrebno prepoznati v Jezusovi človeškosti in posledično v človeškosti bratov in sester, ki jih srečujemo na poti življenja. Jezus nam pravi, naj ga iščemo, in sicer ne zunaj življenja in zgodovine, ampak v odnosu z Njim in brati. Iskati ga moramo v življenju, v zgodovini, v našem vsakdanjiku.« 

Spoštujmo sveto evharistijo

Papež nas spodbuja, da – čeprav današnji svet pravi drugače – spoštujmo evharistijo in vztrajno ter s čistim srcem prejemajmo sveto obhajilo, ki je znamenje Jezusove žrtve za naše večno življenje. 

»Po čudežni Jezusovi gesti, ko s petimi hlebi in dvema ribama nahrani tisoče ljudi, mu vsi vzklikajo in ga hočejo nositi na ramenih, napraviti ga za kralja. Toda ko On sam razloži, da je ta gesta znamenje njegove žrtve, darovanje njegovega življenja, njegovega mesa in krvi, in da se mora, kdor hoče hoditi za njim, izenačiti z njim, z njegovo človeškostjo, podarjeno za Boga in za druge, jim to ni več všeč. Ta Jezus nas postavi v krizo. Zaskrbljeni bodimo, če nas ne postavi v krizo, ker smo morda razvodeneli njegovo sporočilo! Prosimo za milost, da se bomo pustili izzvati in se spreobrniti na njegove besede večnega življenja,« je v zaključku današnjega nagovora poudaril papež. 

Nalaganje
Nazaj na vrh