Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dikasterij za laike, družino in življenje obhajal 5. obletnico delovanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 08. 2021 / 19:24
Oznake: Vatikan
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2021 / 19:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dikasterij za laike, družino in življenje obhajal 5. obletnico delovanja
Dikasterij za laike, družino in življenje predstavlja številna obličja Cerkve FOTO: Vatican Media

Dikasterij za laike, družino in življenje obhajal 5. obletnico delovanja

Papež Frančišek je Dikasterij za laike, družino in življenje ustanovil z apostolskim pismom Sedula Mater, objavljenem v obliki dokumenta motuproprij 15. avgusta 2016.

Kot spominjajo na spletnem portalu Vatican News, je sveti oče uradu zaupal pomembne naloge, kot sta spodbujanje življenja in apostolat vernih laikov, nudil pa naj bi tudi smernice pri pastoralni oskrbi mladih in družin. Dokument se začne z besedami: »Cerkev, vdana Mati, je skozi stoletja vedno skrbela za laike, družino in življenje in s tem pričevala o ljubezni usmiljenega Zveličarja do vsega človeštva.«

Motuproprij urad tudi obvezuje, da vesoljni Cerkvi pomaga pri zvestem pričevanju Jezusa Kristusa v sodobnem času.

Prefekt dikasterija je irsko-ameriški kardinal Kevin Farrell.

Urad, ki predstavlja številna obličja Cerkve

Dikasterij za laike, družino in življenje je prevzel pristojnosti Papeškega sveta za laike, Papeškega sveta za družino in Papeške akademije za življenje, ki so z ustanovitvijo novega delovnega telesa nehali delovati. Dikasterij urejajo statuti, ki jih je papež potrdil ad experimentum 10. aprila 2018, v veljavo pa so stopili 13. maja istega leta.

Prefekt dikasterija je irsko-ameriški kardinal Kevin Farrell, pri vodenju urada pa mu pomagajo tajnik, oče Alexandre Awi Mello, in dve tajnici laikinji, Linda Ghisoni in Gabriella Gambino. Na uradu so zaposleni številni duhovniki, redovnice in laiki, ki prihajajo z različnih delov sveta.

Kardinal Kevin Farrell FOTO: Vatican Media

Spodbujanje laikov in spoštovanja življenja

V skladu s statuti je poslanstvo dikasterija spodbujanje katoliških laikov k polnem sodelovanju v življenju in poslanstvu Cerkve, v skladu z njihovimi edinstvenimi karizmami. Urad naj bi tudi »poglabljal premišljevanje o odnosu med moškimi in ženskami v njihovih posebnostih, vzajemnosti, dopolnjevanju in enakopravnem dostojanstvu«.

Drugi cilj je spodbujanje združenj in organizacij, ki ženskam in družinam pomagajo »ceniti dar življenja, posebej v primerih zahtevnih nosečnosti, in preprečevati splav«, pa tudi vzdrževanje programov za pomoč ženskam, ki so kdaj koli v življenju opravile splav.

Dikasterij tudi »usklajuje pobude v prid odgovornemu spočetju otrok ter zaščiti človeškega življenja od spočetja do naravne smrti«.

Naslednje svetovno srečanje družin je predvideno med 22. in 26. junijem 2022.

Pastoralna oskrba družin

Pomembno mesto v poslanstvu dikasterija ima tudi družina, saj si urad prizadeva za zaščito njenega dostojanstva in blaginje »na podlagi zakramenta svetega zakona«, obenem pa skrbi za njene »pravice in odgovornosti tako v Cerkvi kot v civilni družbi«. Eden izmed načinov za dosego tega cilja je organizacija različnih konferenc in mednarodnih dogodkov, vključno s svetovnim srečanjem družin.

Naslednje svetovno srečanje družin je predvideno med 22. in 26. junijem 2022, zaradi epidemije leto dni pozneje kot je bilo sprva načrtovano. To bo že deseti tovrstni dogodek in bo organiziran v posebni obliki, ki jo papež Frančišek imenuje »večsrediščna in razširjena«. Glavno prizorišče srečanja bo Rim, vsaka škofija pa bo prav tako organizirala območna srečanja družin in občestev: »Na ta način bo lahko sodeloval vsakdo, tudi tisti, ki ne morejo priti v Rim,« je v video sporočilu pojasnil sveti oče.

Svetovno srečanje družin prihodnje leto bo še ena priložnost za Dikasterij za laike, družino in življenje, da izpolni svojo nalogo spobujanja »poklicev in poslanstva vernih laikov v Cerkvi in po svetu«.

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh