Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: Izstopimo iz sebe!

Objava: 28. 03. 2013 / 10:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek: Izstopimo iz sebe!

Med včerajšnjo prvo splošno avdienco je novi papež pozval k zaustavitvi nasilja v Srednjeafriški republiki.

Na včerajšnji prvi splošni avdienci papeža Frančiška se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbralo več kot dvajset tisoč vernikov z vseh celin. V središču papeževega nagovora je bil poziv, naj vedno pristopamo k ljudem, ki so v težavah: “Najprej se odpravimo k našim bratom in sestram, posebej tistim, ki so najbolj oddaljeni, k tistim, ki so zašli v pozabo, k tistim, ki potrebujejo razumevanje, tolažbo in pomoč.” Obstaja veliko hrepenenje, da bi ‘izkusili prisotnost živega Jezusa, njegovo usmiljenje, njegovo neizmerno ljubezen’.

Frančišek je poudaril, da želi v svojih katehezah za sredine avdience prevzeti pobudo svojega predhodnika Benedikta XVI. in govoriti o letu vere, ki se je pričelo minuli oktober. Prva avdienca pa je bila v luči velikega tedna posvečena Jezusovemu odgovoru na trpljenje številnih ljudi.

Marsikdo se glede svojega odnosa do sočloveka zgovarja na pomanjkanje časa. Za tem pa se pogosto skriva pomanjkanje poguma, da bi odprli svoje srce in pristopili k človeku. To velja tudi za župnije, skupnosti, skupine in gibanja, je poudaril sveti oče. Tudi oni so poklicani, da odprejo svoje vrata in ‘drugim podajo luč in veselje naše vere’. Papež je ob tem še pripomnil, kako obžaluje, da je ‘toliko župnišč zaprtih’.

Frančišek je spomnil tudi na Jezusovo priliko o usmiljenem Samarijanu: “Bog razmišlja kot Samarijan, ki ne gre kar tako mimo nesrečnika, ne opazuje ga s strani; pomaga mu, ne da bi za to kaj zahteval. Brez vprašanj, ali je jud ali pogan, ali je Samarijan, ali je bogat ali reven: ničesar ne sprašuje. Ne sprašuje, ničesar ne zahteva, ampak le pomaga: takšen je Bog.”

V luči trenutnih svetovnih in področnih sporov je papež pozval k takojšnjemu zaključku nasilja in plenjenja v Srednjeafriški republiki. “Pozivam k takojšnjemu prenehanju nasilja in plenjenja ter upam, da bi se čim prej našla politična rešitev za krizo in bi se vrnili mir in sloga v državo, ki je že predolgo zaznamovana z različnimi spori.” Predsednik Srednjeafriške republike, Francois Bozize, je minulo nedeljo pobegnil iz države, potem ko so uporniki zavzeli prestolnico Bangui.

Papež Frančišek je po nagovoru pozdravil posamezne skupine romarjev iz različnih pokrajin. Verniki so začudeni opazili, da je tudi svoje rojake iz Argentine nagovoril v italijanskem jeziku. Ko je namreč izrecno omenil skupino romarjev iz svoje domovine, ni prešel na španščino, pač pa je duhovnik ob njem kasneje prevedel papeževe besede.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh