Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek je blizu ubogim

Za vas piše:
D. O.
Objava: 23. 05. 2013 / 13:06
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek je blizu ubogim

Pogovor z vatikanistom Andreo Torniellijem ob izidu knjige o papežu Frančišku.

Barbara Kastelec v intervjuju vatikanista Andrea Torniellija sprašuje o tem, kako je biti časnikar, ki skuša korektno poročati o dogajanju »za vatikanskimi zidovi« in kako je nastala njegova knjiga o papežu Frančišku.

Vaša knjiga o papežu Frančišku je izšla le dva tedna po njegovi izvolitvi. Ste njegovo misel in njegovo delo spremljali in poznali že poprej? Kako vam je uspelo tako hitro napisati knjigo?

Da. Kot sem nakazal tudi v uvodu v knjigo, sem v zadnjih desetih letih imel večkrat priložnost srečati kardinala Bergoglia med njegovimi obiski v Rimu. Zato mi ni bil nepoznan. Bral sem njegove intervjuje, enega sem z njim opravil tudi sam; prebral¬ sem nekaj njegovih knjig in iz tiskovnega urada buenosaire¬ške nadškofije sem redno prejemal njegove homilije in pastoralna pisma. Zato mi je bilo laže napisati knjigo v tako kratkem času.

Kdor želi biti dobro obveščen o dogodkih v Vatikanu, prebira vašo rubriko na spletni strani »Vatican Insider«, ki je projekt dnev¬nika La Stampa. Vaši blogi, komentarji in članki so pogosto vir novic dru¬gih časnikarjev. Je to poročanje o Cerkvi »iz pr¬ve roke« velika odgovornost?

Prav gotovo je to odgovornost in tudi izziv. Trudim se za to – in ne uspe mi vedno – da bi o Cerkvi in Vatikanu dajal kakovostne informacije. Tudi tako, da skušam predstaviti pravi kontekst, ki omogoča, da nekatere novice ali domnevne novice lahko »beremo« na ustrezen način.

Ste morda kdaj zaznali, da s svojimi poročili, ki so zgodnja kot lastovice, ublažite kakšno medijsko nevihto?

Ne verjamem, da bi mi kdaj uspelo »ublažiti« kakšno medij¬sko nevihto, čeprav pa upam – denimo v primeru pedofilskega škandala leta 2010 – da sem s svojim majhnim delom in skupaj z drugimi prispeval k popolnejši informaciji.

Kako vam kot časnikarju, za katerega domnevamo, da pozna tudi senčne plati delovanja Vatikana kot ustanove, uspe ohranjati simpatijo do Cerkve? Je bi¬ti »insider« za vašo osebno vero dobro ali slabo?

Najprej naj povem, da se mi ne zdi potrebno, da je človek veren, da bi lahko dobro poročal o Vatikanu: starosta italijanskih vatikanistov, Benny Lai, ni veren, vendar so njegovi članki in knjige zgled dobre in korektne informacije. Razlika po mojem ni v osebnih prepričanjih, temveč v tem, ali nekdo opravlja svoj poklic dobro ali pa ne. Žal danes na Cerkev mnogi gledajo skozi lečo negativnih predsodkov in to je narobe. Gotovo za tistega, ki je veren, ni prijetno soočanje¬ z določenimi mehanizmi v Vatikanu, z nekaterimi aferami in medsebojno tekmovalnostjo. Vendar moram reči, da – Bogu hvala – zaradi napak in grehov cerkvenih ljudi nisem nikoli začel dvomiti v vero; pravzaprav zaradi njih še bolj verjamem v nadnaravni temelj te ustanove: brez takšnega temelja bi bilo z njo že zdavnaj konec ...

Celoten intervju Barbare Kastelec z Andreo Torniellijem:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/94C0C7CAF281C487C1257B7300452127?OpenDocument


Novo knjigo Andrea Torniellija: Jorge Mario Bergoglio Frančišek, življenje, ideje, misli lahko najdete v naši spletni knjigarni:
http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/knjigarna/07ae37c28927b5f3c1257b6600315239?opendocument

Foto: Twitter

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh