Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: kmalu izid avtobiografije v luči zgodovinskih dogodkov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 12. 12. 2023 / 14:15
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.12.2023 / 15:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: kmalu izid avtobiografije v luči zgodovinskih dogodkov
Mladi Jorge Bergoglio. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: kmalu izid avtobiografije v luči zgodovinskih dogodkov

Papež Frančišek, ki prihodnjo nedeljo obhaja 87. rojstni dan, bo objavil avtobiografijo: knjiga bo prihodnjo pomlad izšla pri založbi HarperCollins v številnih ameriških in evropskih državah, v njej pa se osebni doživljaji Jorgeja Bergoglia prepletajo z velikimi zgodovinskimi dogodki, ki so korenito zaznamovali 20. stoletje. »Ko dosežemo določeno starost, je tudi za nas same pomembno, da obujamo spomine,« v knjigi pojasnjuje papež.

»Življenje. Moja zgodba skozi zgodovino« je naslov nove knjige papeža Frančiška, v kateri prvič pripoveduje o svojem življenju skozi dogodke, ki so zaznamovali človeštvo: od izbruha druge svetovne vojne leta 1939, ko je bil star nekaj manj kot tri leta, do današnjih dni. Po navedbah spletnega portala Vatican News je knjiga zasnovana v sodelovanju z založbo HarperCollins Italija in je globalni projekt založbe: spomladi 2024 bo izšla v Italiji, Združenih državah Amerike, Združenem kraljestvu, Kanadi, Braziliji, Franciji, Nemčiji, Mehiki, na Poljskem, Portugalskem, v Španiji in Južni Ameriki.

Papeževa avtobiografija je izjemno potovanje skozi desetletja, na katerem skozi papeževe spomine spremljamo najpomembnejša obdobja našega časa.

Frančiškov pogled na dogodke, ki so spremenili svet

Newyorška založba HarperCollins bo tokrat prvič izdala knjigo papeža Frančiška. Kot so ob napovedi njenega izida sporočili iz založbe, je papeževa avtobiografija »izjemno potovanje skozi desetletja, na katerem skozi papeževe spomine spremljamo najpomembnejša obdobja našega časa«.

Napad na newyorška dvojčka. FOTO: Vatican Media

Med njimi so: padec Berlinskega zidu, državni udar Jorgeja Videle v Argentini, pristanek na Luni leta 1969 in celo svetovno prvenstvo v nogometu leta 1986, na katerem je znameniti Maradona dosegel gol, ki se je v zgodovino zapisal kot »mano de Dios« (»Božja roka«). Spomini duhovnika, ki s povsem osebnega vidika pripoveduje o letih nacističnega iztrebljanja Judov, atomskem bombardiranju Hirošime in Nagasakija, veliki gospodarski krizi leta 2008, terorističnem napadu na newyorška dvojčka, koronaepidemiji, odstopu Benedikta XVI. in konklavu, na katerem je bil izvoljen za papeža.

Dogodki, ki se, kot je založba zapisala v sporočilu za javnost, »prepletajo z življenjem papeža z ulice: ta tokrat znova odpira zakladnico svojih spominov in z zanj značilno odkritostjo pripoveduje o trenutkih, ki so spremenili svet«. Frančiška pri založbi v izvirniku imenujejo »Callejero Pope«, izraz papež z ulice pa naj bi se nanašal na Frančiškovo predanost običajnim in pomoči potrebnim ljudem.

Papežev glas se v knjigi izmenjuje z glasom pripovedovalca, Fabia Marcheseja Ragone, ki v vsakem poglavju opisuje zgodovinski kontekst, v katerem je papež živel.

Aktualne žgoče teme

Papež obenem podaja nekaj pomembnih sporočil o najbolj žgočih temah, kot so družbene neenakosti, podnebna kriza, vojne, jedrsko orožje, rasna diskriminacija in boj za zaščito življenja. Papežev glas se izmenjuje z glasom pripovedovalca, Fabia Marcheseja Ragone, vatikanista italijanske televizijske skupine Mediaset, ki v vsakem poglavju opisuje zgodovinski kontekst, v katerem je papež živel.

Izvolitev na papeški položaj. FOTO: Vatican Media

Ustvarjajmo spomine, da ne bi ponavljali napak

V sporočilu založbe HarperCollins za javnost je naveden tudi papežev komentar o knjigi: »V tej knjigi pripovedujemo zgodbo, zgodbo mojega življenja, skozi najpomembnejše in najbolj dramatične dogodke, ki jih je človeštvo doživelo v zadnjih osemdesetih letih. To je knjiga, ki osvetljuje temo, da bi predvsem mlajše generacije lahko slišale glas starejšega človeka in premislile o tem, kar je doslej doživel naš planet, da ne bi ponavljale napak iz preteklosti. Pomislimo recimo na vojne, ki so pestile in še vedno pestijo naš svet. Spomnimo se genocidov, preganjanj in sovraštva med brati in sestrami različnih veroizpovedi!«

Ko dosežemo določeno starost, je tudi za nas same pomembno, da znova odpremo knjigo spominov in jih obujamo.

»Koliko bolečine!« tako papež. »Ko dosežemo določeno starost, je tudi za nas same pomembno, da znova odpremo knjigo spominov in jih obujamo: da se učimo s pogledom v preteklost, da znova odkrijemo stvari, ki niso dobre; strupene stvari, ki smo jih doživeli, skupaj z grehi, ki smo jih zagrešili, pa tudi, da podoživimo vse dobro, ki nam ga je poslal Bog. To je vaja v razločevanju, ki bi jo morali vsi opraviti, preden bo prepozno.«

Frančišek, »papež z ulice«. FOTO: Vatican Media

Čast, da lahko njegovo zgodbo predstavimo bralcem po vsem svetu

Za založbo je velika čast, da lahko izda knjigo papeža Frančiška, je ob napovedi izida pojasnil Brian Murray, predsednik in izvršni direktor založbe HarperCollins Publishers. »Od svojega življenja v Argentini do imenovanja za papeža je sveti oče živel izjemno življenje in bil priča nekaterim najbolj prelomnim trenutkom v novejši zgodovini. Veselimo se, da bomo njegovo zgodbo lahko predstavili bralcem po vsem svetu.«

Nalaganje
Nazaj na vrh