Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: nagovor za BBC pred zasedanjem COP26 [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 29. 10. 2021 / 15:36
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2021 / 15:45
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež Frančišek: nagovor za BBC pred zasedanjem COP26 [VIDEO]

Papež Frančišek: nagovor za BBC pred zasedanjem COP26 [VIDEO]
Papež v nagovoru svari pred »svetom, ki ne bo primeren za bivanje« FOTO: YouTube/zajem zaslona
Papež Frančišek je pred začetkom zasedanja podnebne konference COP26 v Glasgowu prihodnjo nedeljo pripravil kratek nagovor za britansko medijsko hišo BBC, ki je sporočilo svetega očeta danes objavila v oddaji »Thought for the Day«.

Papež v nagovoru svari pred »svetom, ki ne bo primeren za bivanje«, poroča avstrijski Kathpress: »Ugotovili smo, da smo šibki in polni strahov, potopljeni v vrsto »kriz«: na področju zdravstva, okoljevarstva, prehrane, gospodarstva, da ne omenjam socialne, humanitarne in etične krize,« je sveti oče dejal v današnji oddaji.


»Vse te krize so močno povezane med seboj,« ugotavlja papež, in od nas zahtevajo radikalne rešitve, ki niso vedno preproste. Obenem pa krize ustvarjajo tudi priložnosti, ki jih ne smemo zapraviti. Nujno je, da odkrijemo nov, skupen občutek odgovornosti za svet.

Vsi dobro vemo: iz krize se ne moreš rešiti sam

To je civilizacijski izziv v prid skupnega dobrega, ki mora v središče vseh naših dejavnosti postaviti dostojanstvo vseh današnjih in jutrišnjih človeških bitij. Vsi namreč dobro vemo: iz krize se ne moreš rešiti sam, je v skoraj petminutnem nagovoru znova opozoril sveti oče, ki ga je pred dnevi pretreslo pričevanje enega od znanstvenikov, ko je izrazil svojo bojazen, da bo njegova pravkar rojena vnukinja čez petdeset let morala živeti v svetu, ki ne bo primeren za bivanje.

Naš cilj bi moral biti kultura skrbi za naš skupni dom.

Odločilnega pomena je, da si za to nujno spremembo smeri prizadevamo vsi skupaj, to prizadevanje pa »morata hraniti tudi naša vera in duhovnost«. Naš cilj bi moral biti »kultura skrbi« za naš skupni dom in tudi za nas same, ko neutrudno poskušamo izkoreniniti »semena sporov: pohlep, brezbrižnost, nevednost, strah, krivičnost, negotovost in nasilje«.

FOTO: COP26/Facebook

Poziv podnebni konferenci COP26 v Glasgowu

Človeštvo še nikoli doslej ni imelo toliko sredstev za dosego tega cilja, kot jih ima danes, je še povedal Frančišek. Politični odločevalci, ki bodo sodelovali na COP26 v Glasgowu, so nujno poklicani, da ponudijo konkretne odgovore na okoljsko krizo, v kateri živimo, in na ta način vzbudijo upanje za prihodnje rodove. Obenem pa mora vedno znova poudariti: vsak posameznik lahko prispeva k boju proti okoljskim spremembam in uničevanju našega skupnega doma.

Politični odločevalci na COP26 so nujno poklicani, da ponudijo konkretne odgovore na okoljsko krizo, v kateri živimo.

Pričakovanjem navkljub se papež letošnje podnebne konference v Glasgowu med 31. oktobrom in 12. novembrom ne bo osebno udeležil. Na Škotsko iz Vatikana potuje delegacija pod vodstvom državnega tajnika kardinala Pietra Parolina in kardinala Petra Turksona.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh