Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek napovedal prvi svetovni dan otrok

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 12. 2023 / 11:22
Oznake: Cerkev, Papež, Vatikan
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.12.2023 / 13:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek napovedal prvi svetovni dan otrok
Papež med srečanjem z otroki v Vatikanu novembra letos. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek napovedal prvi svetovni dan otrok

Papež Frančišek je ob koncu opoldanske molitve na praznik Brezmadežnega spočetja »z veseljem« napovedal, da bomo maja prihodnje leto obhajali prvi svetovni dan otrok. Pobudo podpira vatikanski Dikasterij za kulturo in vzgojo.

Svetovni dan otrok sledi svetovnemu dnevu mladih, obeležili pa ga bodo 25. in 26. maja 2024 v Rimu. Pobuda želi biti odgovor na vprašanje, kakšen svet želimo zapustiti otrokom, ki danes odraščajo: »Kot Jezus želimo tudi mi otroke postaviti v središče in zanje poskrbeti«.

Pobudo podpira Dikasterij za kulturo in vzgojo

Dogodek, na katerem se bo v Rimu zbralo na tisoče dečkov in deklic z vsega sveta, pripravljajo pod okriljem vatikanskega Dikasterija za kulturo in vzgojo. Dikasterij je pokroviteljstvo za tovrstno druženje prevzel že v letošnjem novembru na dogodku »Učimo se od dečkov in deklic«, ko je papež Frančišek v dvorani Pavla VI. sprejel okoli 7.500 otrok z vsega sveta. Množično srečanje ob glasbi in pričevanjih lahko razumemo kot uvod v svetovni dan otrok leta 2024.

»To mi je zelo všeč!« se je papež odzval na predlog 9-letnega dečka, naj Vatikan razglasi svetovni dan otrok.

Predlog devetletnega Alessandra

Zamisel o dnevu, ki bi bil v celoti posvečen najmlajšim med nami, je papežu Frančišku v letošnjem juliju predlagal 9-letni Alessandro med oddajo Popecast, drugim podkastom, ki so ga vatikanski mediji pripravili s papežem Frančiškom v pričakovanju svetovnega dne mladih v Lizboni.

»To mi je zelo všeč!« se je odzval papež, ko je prisluhnil glasovnemu sporočilu: »Lahko bi ga organizirali stari starši. Čudovita zamisel. Premislil bom o tem in videl, kako bi jo lahko udejanjili.«

Italijanski frančiškan, časnikar in pisatelj p. Enzo Fortunato. FOTO: Vatican Media

»Frančišek ima srce za otroke«

Papeževo napoved svetovnega dne otrok je za vatikanske medije komentiral italijanski frančiškan Enzo Fortunato, ki je dejal, da ima papež Frančišek »srce za otroke«. P. Enzo je v Italiji znan kot časnikar in pisatelj in je eden najprepoznavnejših obrazov Cerkve na tamkajšnji televiziji. Vedno znova prireja »otroške dneve« in se zdaj neizmerno veseli svetovnega dne otrok, ki ga je napovedal papež Frančišek. V pogovoru za Radio Vatikan je dejal: »Vse se začne pri najmlajših, pri njihovi izredni sposobnosti, da ustvarjajo edinost in občestvo.«

Svetovni dan otrok bo priložnost za številne otroke z vsega sveta, da doživijo lep trenutek slavljenja in molitve s papežem.

Po besedah p. Enza so otroci tisti, »ki lahko preobrazijo svet odraslih« - otroci so sposobni svet povsem preoblikovati. To je postalo jasno na novembrskem srečanju v Vatikanu, ko je več tisoč otrok z vsega sveta preživelo nekaj ur v družbi papeža Frančiška. Italijanski frančiškan je sodeloval pri organizaciji tega srečanja.

Mesec dni po srečanju so v Vatikanu prišli do nove točke, je pojasnil p. Enzo: »Papež je prisluhnil želji otrok.« In kaj priljubljeni pater pričakuje od novoustanovljenega svetovnega dne otrok? Kot je pojasnil, bo ta dan »priložnost za številne otroke z vsega sveta, da doživijo lep trenutek slavljenja in molitve s papežem«.

Številni škofje, različna združenja in predvsem starši so se vesti o prvem svetovnem dnevu otrok silno razveselili in ga označili za »resničen praznik v vesoljni Cerkvi«.

Preprostost in spontanost

Doslej je bil splošno znan in uveljavljen izraz predvsem »svetovni dan mladih«, odslej pa, tako p. Enzo, »bomo govorili tudi o svetovnem dnevu otrok, čeprav bo organizacija tega dne seveda povsem drugačna, kajti otroci prinašajo preprostost in tudi nekoliko spontanosti. Navdušenja in molitve zagotovo ne bo primanjkovalo.«

Poleg tega, je poudaril frančiškan, je že prejel prve odzive škofov, različnih združenj in predvsem staršev, ki so se vesti o prvem svetovnem dnevu otrok silno razveselili in ga označili za »resničen praznik v vesoljni Cerkvi«. Papežev poziv odraslim je namreč prav v tem, da bi stali ob strani otrokom, predvsem tistim, ki trpijo zaradi lakote, vojne in bolezni, ter jih spremljali v prihodnost. »V skladu s papeževo zaskrbljenostjo in pričakovanji,« je sklenil p. Enzo, »upam, da bodo 25. in 26. maja prihodnje leto v Rimu zastopana najbolj odrinjena območja sveta, kjer živijo otroci in kjer je poskrbljeno za najšibkejše.«

Kupi v trgovini

Frančišek, papež s konca sveta
Papeži
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh