Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek o štirih razsežnostih sinode

Za vas piše:
K. C.
Objava: 29. 10. 2019 / 11:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2019 / 12:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek o štirih razsežnostih sinode

Ob sklepu sinode o Amazoniji je papež Frančišek v sklepnem govoru poudaril sinodalnost in štiri razsežnosti sinode.

Ob sklepu sinode o Amazoniji je papež Frančišek v sklepnem govoru v soboto, 26. oktobra, potem ko je bil predstavljen dokument sinode in o katerem so glasovali, poudaril sinodalnost in štiri razsežnosti sinode.

Tri tematike so na glasovanju dosegle večino, ena izmed njih je sinodalnost. »Ne vem, če bo izbrana ta, nisem se še odločil, o tem še premišljujem in razmišljam, lahko pa rečem, da smo dosti hodili in še več moramo hoditi po tej poti sinodalnosti. Hvala vam za družbo,« je dejal papež. Dodal je, da ni nujno, da bi papež napisal postsinodalno spodbudo. Nato je spregovoril o štirih razsežnostih sinode: kulturni, ekološki, družbeni in pastoralni.

Kulturna razsežnost

Sinodalni očetje so na sinodi razpravljali o inkulturaciji in ovrednotenju kulture. Papež Frančiške je izrazil zadovoljstvo s tistim, kar je bilo rečeno o tem, kar je znotraj kulture.

Ekološka razsežnost

Glede ekološkega vprašanja je sveti oče omenil carigrajskega patriarha Bartolomeja, ki je eden izmed prvih odprl pot za ustvarjanje te zavesti in tudi za izid apostolske pobude Hvaljen, moj gospod. Pot množičnega izkoriščanja in uničevanja je zelo vidna v Amazoniji. »Ta ekološka razsežnost je simbol, če tako rečemo, glede katere je v igri prihodnost. Med manifestacijami mladih, bodisi Gretinega gibanja, bodisi drugih, so mladi prišli ven s manifestom, na katerem je pisalo »prihodnost je naša«, kar ne pomeni »vi za našo prihodnost«, ampak »je naša«. Gre za zavest ekološke nevarnosti, ki je ne samo v Amazoniji, ampak tudi v drugih krajih, kot je v Kongu, na drugih področjih. V moji domovini se nahaja v Chacu, tudi zona »neprehodnosti« je, ki je sicer majhna, skratka, poznamo tudi to.«

Družbena razsežnost

Z ekološko je povezana tudi družbena razsežnost. Poleg izkoriščanja stvarstva žal obstaja tudi izkoriščanje ljudi, krivice, uničevanje ljudi in kulturne identitete.

Pastoralna razsežnost

Četrta, pastoralna razsežnost predpostavlja vse prejšnje in je po papeževem mnenju osnovna. Pri tem je poudaril nujnost oznanjevanja evangelija tako, da ga bodo doumele, sprejele in razumele določene kulture. Na sinodi so govorili o laikih, duhovnikih, stalnih diakonih, redovnikih in redovnicah. Papež Frančišek meni, da je treba njihovo delo okrepiti.

Vir: Vatican News

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh