Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek o vrednosti dela in kontemplaciji Jezusa

Objava: 03. 05. 2013 / 09:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek o vrednosti dela in kontemplaciji Jezusa

Na praznik sv. Jožefa Delavca in ob vstopu v Marijin mesec maj, ki smo ga v katoliški Cerkvi obhajali minulo sredo, je papež Frančišek med splošno avdienco v svoji katehezi spregovoril o dveh temah: delu in kontemplaciji Jezusa.

Po papeževih besedah Jezus vstopi v našo zgodovino tako, da se rodi iz Marije po delovanju Boga, a ob navzočnosti sv. Jožefa, zakonitega očeta, ki Jezusa varuje in uči svojega dela. Sveti oče je sredino katehezo razlagal v navzočnosti več kot 70.000 vernikov, ki so napolnili Trg sv. Petra v Vatikanu. Jezus se rodi in živi v družini, v sveti družini, in se v nazareški delavnici od Jožefa uči tesarske obrti, je pojasnil Frančišek in pri tem izpostavil dostojanstvo in pomen dela. »Delo je del Božjega načrta ljubezni. Poklicani smo, da obdelujemo in varujemo vse dobrine stvarstva in na ta način sodelujemo pri stvarjenju. Delo je temeljni element dostojanstva osebe!« je poudaril papež. Delo nas 'mazili' in napolni z dostojanstvom, naredi nas podobne Bogu, ki je delal in dela, ki od vedno deluje. Dá nam zmožnost, da vzdržujemo sami sebe, svojo družino in prispevamo k rasti svojega naroda. Ob tem je papež Frančišek spomnil na številne težave, s katerimi se v različnih državah sooča področje dela in zaposlovanja; spomnil je na vse, ki so brezposelni, in to pogosto zaradi gospodarske miselnosti, ki sebično išče samo dobiček, zunaj meril družbene pravičnosti.

Sveti oče je zbrane vernike povabil k solidarnosti, odgovorne za javne zadeve pa je spodbudil, naj glede zaposlovanja naredijo vse, kar je mogoče, kar pomeni predvsem zavzeti se za dostojanstvo osebe. »Predvsem pa želim povedati, da ne izgubljajte upanja,« je še dejal papež. Mladim je položil na srce, naj se marljivo lotijo svojih vsakodnevnih dolžnosti, pri študiju, delu, v prijateljskih odnosih, pomoči drugim. Po Frančiškovih besedah je njihova prihodnost namreč odvisna tudi od tega, kako znajo živeti ta dragocena leta življenja. Papež je mlade pozval, naj se ne bojijo obveznosti in žrtev in naj v prihodnost ne zrejo s strahom. Ohranjajo naj živo upanje, saj je na obzorju vedno luč, je zagotovil Frančišek. Izpostavil je tudi suženjsko delo, v katerega so prisiljene številne osebe po svetu, ter pozval k boju proti trgovini z ljudmi.

V nadaljevanju je papež Frančišek spregovoril še o kontemplaciji Jezusa. V tišini vsakdanjega dela je pozornost sv. Jožefa in Marije usmerjena samo v Jezusa. Zavzeto in z nežnostjo spremljata in varujeta rast Božjega Sina, ki je za nas postal človek, ter premišljujeta o vsem, kar se je zgodilo. »Da bi poslušali Gospoda, se moramo naučiti zreti vanj, zaznati njegovo stalno prisotnost v našem življenju. Moramo se zaustaviti in se z njim pogovarjati, mu dati prostor z molitvijo,« je poudaril Frančišek in povabil, naj se 'v naših dneh pogosteje spomnimo na Gospoda'.

Ob zaključku kateheze je papež izpostavil še pomen in lepoto molitve rožnega venca. »Ko molimo Zdravamarijo, smo popeljani v premišljevanje Jezusovih skrivnosti, premišljevanje osrednjih trenutkov njegovega življenja, da bi – tako kot pri Mariji in sv. Jožefu – Jezus bil središče naših misli, pozornosti in dejanj,« je dejal Frančišek in spodbudil, da bi v tem mesecu maju molili rožni venec v družini, s prijatelji, v župniji. Po papeževih besedah je skupna molitev dragoceni trenutek, da družinsko življenje in prijateljstvo postaneta še trdnejša. Zato nas poziva, naj se naučimo še več moliti v družini in z družino. Papež Frančišek je sredino katehezo sklenil z besedami, naj 'prosimo sv. Jožefa in Devico Marijo, da nas naučita biti zveste našim vsakdanjim obveznostim, živeti našo vero v vsakodnevnih dejanjih in dati več prostora Gospodu v našem življenju ter se zaustaviti v kontemplaciji njegovega obličja.'

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh