Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek objavil apostolsko pismo o kazenskem področju

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 07. 2013 / 08:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek objavil apostolsko pismo o kazenskem področju

Papež Frančišek objavil apostolsko pismo o kazenskem področju

Dokument je nadaljevanje dela, povezanega s preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma, ki ga je začel že upokojeni papež Benedikt XVI.

Na vatikanskem tiskovnem uradu so včeraj predstavili nove zakone in spremembe v kazenskem zakoniku ter kazenskem postopku, pa tudi administrativne sankcije za Državo mesta Vatikan in Sveti sedež. Novosti je papež Frančišek odobril z apostolskim pismom v obliki motu proprio. Gre za nadaljevanje dela, povezanega s preprečevanjem pranja denarja in financiranja terorizma, ki ga je leta 2010 začel upokojeni papež Benedikt XVI. Med drugim sedanje novosti pomenijo razširitev vsebine zakonov v skladu z mednarodnimi konvencijami, kot so štiri Ženevske konvencije glede vojnih zločinov, podpisane leta 1949, Mednarodna konvencija o odpravi vseh oblik rasne diskriminacije iz leta 1965, Konvencija proti mučenju in drugim krutim, nečloveškim ali poniževalnim kaznim ali ravnanju, sprejeta leta 198, in Konvencija o otrokovih pravicah iz leta 1989, skupaj z njenimi Izbirnimi protokoli, sprejetimi leta 2000.

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so posebej opozorili na nove, natančneje opredeljene vsebine, ki zadevajo zločine proti mladoletnikom. Uvedene so bile tudi novosti glede zločinov proti človeštvu. Med drugim je bilo odločeno, da se odpravi kazen dosmrtne ječe, ki jo nadomesti kazen odvzema prostosti od 30 do 35 let. V samem kazenskem postopku so bila vpeljana splošna načela pravičnega procesa z upoštevanjem domnevne nedolžnosti obtoženca. Pomembno področje reforme zadeva ponovno formulacijo določil glede mednarodnega sodnega sodelovanja. Kar zadeva administrativne sankcije, gre za spremembe značaja splošnih določil, ki predvidevajo sankcije, usmerjene k učinkovitosti ter spoštovanju norm, določenih za zaščito javnega interesa. Vse te normativne spremembe skupaj, kot so še zatrdili na tiskovnem uradu Svetega sedeža, pa pomenijo posodobitev vatikanskega normativnega sistema, namenjenega večji sistematičnosti in popolnosti.


Na začetku apostolskega pisma v obliki motu proprio papeža Frančiška lahko preberemo, da je »v današnjem času skupno dobro vedno bolj ogroženo zaradi mednarodnega in organiziranega kriminala, neprimerne rabe trga in gospodarstva ter tudi terorizma«. Kot pojasnjuje papež, je torej »nujno, da mednarodna skupnost sprejme primerna pravna orodja, ki omogočajo preprečevanje in nasprotovanje kriminalu, ob podpori mednarodnega sodnega sodelovanja na kazenskem področju«. Sveti sedež je vedno potrjeval, da mednarodne konvencije v teh okvirih predstavljajo učinkovita sredstva v boju proti kriminalnim dejavnostim, ki ogrožajo človekovo dostojanstvo, skupno dobro in mir. Da bi poudarili prizadevanje Svetega sedeža pri sodelovanju za dosego teh ciljev, pa so bile sprejete tudi naštete novosti, odobrene s papeževim apostolskim pismom.

To besedilo je predstavil tudi msgr. Dominique Mamberti, tajnik Svetega sedeža za odnose z državami. Pojasnil je, da je Država mesta Vatikan po Lateranskih sporazumih leta 1929 v celoti sprejela pravno, civilno in kazensko ureditev tedanje Kraljevine Italije. Danes sprejeti zakoni do sedaj obstoječi sistem v nekaterih vidikih dopolnjujejo z namenom, da bi zadostili pluralnosti potreb.


Vir: Radio Vatikan

Foto: arhiv Družine / P. J.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh