Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek ponovno posvaril pred nevarnostmi kapitalizma

Objava: 22. 05. 2013 / 19:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek ponovno posvaril pred nevarnostmi kapitalizma

Sveti oče je minuli torek popoldan obiskal vatikansko 'ljudsko kuhinjo': »Ponovno moramo najti smisel v darovanju brez povračila«.

Papež Frančišek je minuli torek popoldan obiskal sprejemno hišo 'Marijin dar' Misijonark ljubezni. Kot je poročal Radio Vatikan, sta ga med obiskom spremljala prefekt papeške hiše, msgr. Georg Gaenswein in papežev osebni tajnik, msgr. Alfred Xuereb. Srečanje med svetim očetom in Misijonarkami ljubezni ter njihovimi oskrbovanci je zaznamovalo praznovanje 25-letnice odprtja hiše. Papež Frančišek se je posamezno srečal z vsemi, ki so del vsakodnevne dinamike prejemanja in dajanja ljubezni. Teh je bilo včeraj preko sto: oskrbovanci hiše, misijonarke ljubezni, obiskovalci, sodelavci, prijatelji in sestre iz drugih hiš v Rimu, ki jim nudijo pomoč.

V nagovoru je sveti oče ponovno posvaril pred 'divjim kapitalizmom', ki uči 'logiko dobička za vsako ceno, dajanja le z namenom sprejemanja in izkoriščanja brez ozira na posameznika'. Trenutna kriza je 'vidni rezultat' tega razvoja, je pojasnil papež in izrazil zahtevo, da bi 'ponovno našli smisel v darovanju brez povračila, nesebičnosti in solidarnosti'.

Papež se je sestram Misijonarkam ljubezni zahvalil za njihovo neutrudno služenje, s katerim trpečim predstavljajo 'delovanje Božje roke'. Prostori vatikanske 'ljudske kuhinje' so v neposredni bližini Trga sv. Petra, sestre pa tam že 25 let delijo brezplačne obroke ubogim in potrebnim. Trenutno imajo okoli šestdeset oskrbovancev, ustanova pa poleg tega nudi tudi 25 prenočišč za brezdomke in medicinsko oskrbo.

Hiša je bila odprta maja 1988 na željo tedanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005) na ozemlju Vatikana, potem ko je pozimi 1986 več brezdomcev zmrznilo na ulicah in hišnih pragovih okoli Vatikana. Vodenje ustanove je poljski papež zaupal Materi Tereziji (1910-1997) in njeni skupnosti Misijonark ljubezni. Upokojeni papež Benedikt XVI. je vatikansko 'ljudsko kuhinjo' obiskal januarja 2008.

Foto: news.va

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh