Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek s prenovo rimske kurije misli resno

Objava: 15. 04. 2013 / 10:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek s prenovo rimske kurije misli resno

Sveti oče je imenoval skupino osmih kardinalov z vseh celin, ki mu bo svetovala pri vodenju Cerkve.

Papež Frančišek očitno načrtuje temeljito prenovo rimske kurije. Kot so minulo soboto sporočili iz Vatikana, je sveti oče v ta namen imenoval skupino osmih kardinalov z vseh celin. Prvo srečanje komisije je v načrtu med 1. in 3. oktobrom letos. Koordinator skupine je honduraški kardinal Oscar Andres Maradiaga Rodriguez. Na položaj tajnika je bil imenovan škof iz italijanskega Albana, Marcello Semeraro.

Papež se je tako odzval na željo kardinalskih srečanj pred konklavom, t.i. generalnih kongregacij, so zapisali v sporočilu vatikanskega državnega tajništva. Komisija naj bi izpeljala 'projekt revizije apostolske konstitucije 'Pastor Bonus', s katero je Janez Pavel II. leta 1988 na novo uredil rimsko kurijo in ji dal podobo, kakršno ima še danes.

Poleg kardinala Maradiage so v komisijo imenovani še münchenski kardinal Reinhard Marx, kardinal Giuseppe Bertello, predsednik vatikanskega governatorata, kardinal Francisco Errazuriz Ossa, upokojeni nadškof iz čilske prestolnice, kardinal Oswald Gracias, nadškof v Bombayu, kardinal Laurent Monswengo Pasinya, nadškof v Kinšasi, kardinal Sean Patrick O'Malley, bostonski nadškof, in kardinal George Pell, nadškof v Sydneyu.

Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija naj bi nova komisija papežu svetovala tudi pri vodenju vesoljne Cerkve, ne bo pa imela možnosti sprejemanja končnih odločitev. Ustanovitev komisije je 'znamenje' papeža vsem kardinalom. Frančišek je s tem korakom želel pokazati, da je sprejel nekatere predloge svojih 'sodelavcev' z razprav v obdobju predkonklava.

P. Lombardi je še napovedal, da bo papež nadaljeval s pogovori s predstavniki rimske kurije. Tudi kurija bo običajno nadaljevala s svojim delom.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh