Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek se veseli izida referenduma

Objava: 27. 12. 2015 / 21:16
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek se veseli izida referenduma

Kardinal Rode o svoji vlogi proto diakona med Urbi et Orbi.

Kardinal Franc Rode se z veseljem spominja letošnjega srečanja s papežem Frančiškom, veliko pa mu tudi pomeni, da sme za božič in veliko noč stati ob svetem očetu, kot je povedal v pogovoru za Radio Vatikan.


Pojasnil je, da so bili kot vsako leto povabljeni na sprejem k svetemu očetu pred božičnimi prazniki. Sveti oče je kardinale sprejel v ponedeljek, 21. decembra, v klementinski dvorani. Kardinal Rode je imel priložnost, da se je z njim osebno srečal in se mu tudi zahvalil za podporo prizadevanju slovenskih kristjanov za vrednote družine. Papežu je povedal za izid referenduma v nedeljo, 20. decembra, za kar je sveti oče verjetno že vedel, saj je nemudoma izrazil svoje veselje: »Me alegro, me alegro! Vesel sem tega, vesel sem tega!« Kardinal Rode je Frančišku še pojasnil, da se izida referenduma veselijo tudi vsi slovenski kristjani in vsi ljudje dobre volje v Sloveniji.

Slovenski kardinal je bil tudi letos, doslej že tretjič, povabljen, da je ob svetem očetu kot kardinal diakon na božični dan, ko papež nagovori »mesto in svet« (Urbi et Orbi) in podeli popolni odpustek vsem navzočim vernikom. Naloga kardinala diakona je, da pred blagoslovom razglasi popolni odpustek.

Kardinal Rode je na vprašanje, kaj ob tem dogodku občuti, dejal, da se na osrednji loži bazilike sv. Petra v tistem trenutku počuti imenitno, saj doživlja nekakšno katoliško veselje. Cerkev se tedaj predstavi v svoji konkretni stvarnosti. Ko kardinal vidi množico na Trgu sv. Petra pod seboj in pomisli na milijone in milijone ljudi, ki preko televizije poslušajo svetega očeta in prejmejo njegov blagoslov, se čuti izredno srečnega. Najprej seveda posebej pomisli na Slovence doma v Sloveniji, v zahodni Evropi in v južni ter severni Ameriki, ki spremljajo ta obred. Zdi se mu, da so veseli, ko vidijo ob papežu slovenskega kardinala, tega pa je vesel tudi slovenski kardinal.

Vir: Radio Vatikan / M.M.Š.
Foto: RV / AFP

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh