Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek sprejel kardinala Bagnasca

Objava: 30. 04. 2013 / 07:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež Frančišek sprejel kardinala Bagnasca

Predsednik Italijanske škofovske konference je prvič obiskal svetega očeta.

Minulo soboto sta se na zasebni avdienci prvič srečala papež Frančišek in predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Angelo Bagnasco. Po navedbah Radia Vatikan je kardinal Bagnasco pogovor, ki je potekal več kot eno uro, opisal kot »polnega harmonije«, posebej zaradi papeževe »velike sposobnosti poslušanja in naklonjene pozornosti«.

Kardinal Bagnasco je papežu predstavil desetletni pastoralni načrt, ki ga je pripravila Italijanska škofovska konferenca. Omenjeni program, ki ga v italijanski Cerkvi že izvajajo, daje prednost izobraževanju, še posebej oznanilu Jezusa Kristusa, vključuje pa tudi narodno konferenco škofov, ki jo organizirajo po petih letih dela. Sveti oče in predsednik Italijanske škofovske konference sta med pogovorom veliko časa namenila tudi trenutnim antropološkim spremembam, ki se porajajo v Evropi in v Južni Ameriki ter po svetu nasploh. V luči teh sprememb sta kardinal Bagnasco in papež izjavila, da vidita pot v poučevanju o veri, ki bo človeku pomagala najti pravo predstavo o sebi in o človeštvu, preko skrivnosti osebe Jezusa Kristusa.

Sveti oče in kardinal Bagnasco sta med drugim spregovorila tudi o zaščiti in oznanjevanju neodtuljivih vrednot ter o odnosih z javnostjo. Kardinal Bagnasco je ob tem dejal, da je papež dobro sprejel vso pozornost, ki mu jo namenjajo mediji. Po njegovih besedah je Cerkev vedno pod žarometi in je večkrat tudi slabo sprejeta.

Papež Frančišek, ki od vsega začetka svojega ponfitikata zagovarja »Cerkev, ki je uboga in ki je za uboge«, priznava trud za skromnost, za katero si prizadevajo italijanski škofje. Sveti oče po besedah kardinala Bagnasca zagovarja nujnost prožnih struktur, sam pa se kot zgled izogiba potrati in izkoriščanju virov bogastva.

Ob koncu pogovora s predsednikom Italijanske škofovske konference je sveti oče poudaril, kako je potrebno vztrajati pri tem, da je Cerkev živi organizem in ne birokratska organizacija. Papež Frančišek je kardinalu Bagnascu še potrdil, da bo imel uvodni govor na prihodnjem plenarnem zasedanju italijanskih škofov – ti se bodo letos sestali med 20. in 24. majem.

Foto: RV

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh