Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: »Vstopite skozi ozka vrata s služenjem Bogu in drugim« [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 08. 2022 / 13:34
Oznake: Duhovnost, Papež
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.08.2022 / 23:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: »Vstopite skozi ozka vrata s služenjem Bogu in drugim« [VIDEO]
Papež Frančišek med opoldanskim angelusom. FOTO: zajem zaslona

Papež Frančišek: »Vstopite skozi ozka vrata s služenjem Bogu in drugim« [VIDEO]

Pri nedeljski opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra je papež Frančišek zbrane spodbudil, naj si »prizadevamo vstopiti skozi ozka vrata«, kar pomeni, da moramo za vstop v Božje življenje iti skozenj, sprejeti Njega in Njegovo Besedo.

Papež Frančišek se je v govoru naslonil na današnji Lukov evangelij 21. navadne nedelje, ko nekdo vpraša Jezusa, ali se bo malo ljudi rešilo, ta pa mu odgovori: »Prizadevajte si vstopiti skozi ozka vrata«.

Ta podoba ozkih vrat bi nas lahko prestrašila, kot da se bodo rešili le nekateri izvoljeni ali popolni, je dejal papež, toda Jezus pravi, da bodo ljudje od vsepovsod »sedli za mizo v Božjem kraljestvu«, s čimer potrjuje, da čeprav so vrata ozka, so odprta za vse.


Stopiti moramo v »Božje življenje«

Papež je pojasnil, da se je podoba ozkih vrat v Jezusovem času najverjetneje nanašala na resničnost, s katero se je takrat lahko poistovetil vsak. Zvečer se bodo vrata mesta zaprla, razen najmanjših, ki bodo ostala odprta, kar je bil edini način za vstop in vrnitev domov.

Jezus v evangeliju pravi: »Jaz sem vrata. Če kdo stopi mimo mene, bo rešen« (Jn 10,9). Papež je dejal, da nam Jezus tako sporoča, da »moramo vstopiti v Božje življenje, v odrešenje, iti skozenj, da sprejmemo njega in njegovo Besedo«.

Živeti življenje v ljubezni in služenju

Papež je nadaljeval, da iti skozi ozka vrata pomeni pripadati Kristusu in mu slediti ter živeti svoje življenje v ljubezni, služenju in darovanju, kot je to storil Jezus, ki je šel skozi ozka vrata križa. Vstopanje na Božjo pot našega življenja nas kliče, da premagamo sebičnost, napuh in ošabnost ter lenobo, »da bi prestopili tveganje ljubezni, ki vključuje tudi križ«.

Vsakodnevna dejanja ljubezni

Kaj pomeni prehod skozi ozka vrata in katera dejanja to omogočajo? To so vsakodnevna dejanja ljubezni, kot so denimo starševska ljubezen in skrb za otroke, dejanja ljudi, ki služijo starejšim, najrevnejšim ali najbolj ranljivim, ali dejanja tistih, ki kljub oviram zavzeto delajo. Tu so tudi dejanja tistih, ki trpijo zaradi svoje vere, a še naprej molijo in ljubijo ter tisti, ki na zlo odgovorijo z dobrim in najdejo moč za odpuščanje in pogum, da začnejo znova.

Kaj pomeni prehod skozi ozka vrata in katera dejanja to omogočajo?

Na kateri strani smo?

Sveti oče je zaključil z mislijo, da bi morali premisliti o svojem življenju in se vprašati, ali mislimo le nase in na svoje koristi, ali si resnično prizadevamo vstopiti skozi ozka vrata evangelija, ki nam omogočajo, da sprejmemo pravo življenje, ki prihaja od Boga.

Prav tako je molil, da bi nam Marija, ki je Jezusa spremljala vse do križa, pomagala presojati svoje življenje z njim, da bi lahko vstopili v polnost večnega življenja.



Nalaganje
Nazaj na vrh