Zapri
Iskanje

Sveti oče: »Ponovno prižgite plamen vere!« [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 08. 2022 / 16:26
Oznake: Papež, Vatikan, Vera
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.08.2022 / 16:34
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Sveti oče: »Ponovno prižgite plamen vere!« [VIDEO]

Sveti oče: »Ponovno prižgite plamen vere!« [VIDEO]
Romarji na Trgu sv. Petra v Vatikanu. FOTO: Vatican Media
Evangelij spodbuja spremembe in nas vabi k spreobrnjenju, kot ogenj, ki nas greje z Božjo ljubeznijo, žge našo sebičnost, razsvetljuje temne plati življenja, pokončuje lažne malike, ki nas zasužnjujejo, in nas vabi, da delimo Njegovo ljubezen z drugimi. Tako je ob opoldanski molitvi Angel Gospodov romarje, zbrane na vatikanskem Trgu svetega Petra, nagovoril papež Frančišek.

Sveti oče se je naslonil na Jezusove besede iz današnjega evangeljskega odlomka »Prišel sem, da vržem ogenj na zemljo, in kako želim, da bi se že razplamtel!« in jih označil za močne in izzivalne. Jezus je prinesel evangelij, veselo novico o Božji ljubezni do slehernega od nas, zato tudi pravi, da je evangelij kot ogenj, ker gre za sporočilo, ki začne, kadar vdre v zgodovino, žgati stara življenjska ravnovesja, izzivati izhod iz individualizma in sebičnosti ter prehod iz suženjstva greha in smrti v novo življenje Vstalega, je poudaril Frančišek.

Ogenj je zato, da spreminja in očiščuje

»Ko evangelij zaživi v srcu, stvari nikdar ne ostanejo enake, saj spodbuja spremembe, spreobrnjenje in vzbuja nemir, ki nas žene v gibanje in k odpiranju Bogu in bratom,« je dejal papež in dodal, da je ogenj zato, da spreminja in očiščuje. Po njegovem nas Jezusove besede pozivajo, naj »vnovič prižgemo plamen vere«, kar je več kot zgolj sredstvo za osebno blaginjo, marveč nam omogoča, da »delujemo kot živi plamen, da ostanemo budni in dejavni tudi ponoči.«


Kako vneti smo za evangelij?

Na koncu je sveti oče romarje pozval k prevpraševanju, kako vneti smo za evangelij, ali ga beremo pogosto in jemljemo resno, da v nas prižge »plamen pričevanja«, bodisi posamično ali kot Cerkev. Predlagal je, naj se vprašamo, ali v nas gori ogenj Duha, ki ustvarja zagretost za molitev in dobrodelnost, pa tudi veselje vere. »Preverimo se glede tega, da bomo lahko skupaj z Jezusom rekli: gorimo z ognjem Božje ljubezni in ga želimo vreči v svet, ga prinesti vsem, da bo sleherni lahko odkril Očetovo nežnost in okušal Jezusovo veselje, ki razširja srce in lepša življenje,« je končal Frančišek.

Papež opozoril na humanitarno krizo v Somaliji

Po blagoslovu je papež opozoril na resno humanitarno krizo, ki je prizadela Somalijo in sosednja območja: »Tamkajšnje prebivalstvo, ki že sicer živi v zelo negotovih razmerah, je zdaj zaradi suše v smrtni nevarnosti. Upam, da se bo mednarodna solidarnost lahko učinkovito odzvala na te izredne razmere. Žal vojna odvrača pozornost in sredstva, toda vseeno so boj proti lakoti, zdravje in izobraževanje cilji, ki zahtevajo največjo pozornost.«

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh