Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: Za Boga slava ni enako kot za človeka uspeh in ugled [VIDEO]

Za vas piše:
J. P.
Objava: 17. 03. 2024 / 21:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2024 / 21:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: Za Boga slava ni enako kot za človeka uspeh in ugled [VIDEO]
papež Frančišek: Posvetna slava mine in za seboj ne pušča veselja srca in prinaša ločitev, nesoglasja, zavist. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: Za Boga slava ni enako kot za človeka uspeh in ugled [VIDEO]

Papež Frančišek je nagovor pred opoldansko molitvijo Angel Gospodov z okna apostolske palače na vatikanskem Trgu sv. Petra na 5. postno nedeljo začel z besedami: »Jezus nam v današnjem evangeliju pove nekaj zelo pomembnega: da bomo na križu videli njegovo in Očetovo slavo.«

A kako to, da se slava Boga razodeva ravno na križu, ki je poraz, polom, in ne z vstajenjem? Toda, kot pouarja sveti oče, nam Jezus, ko govori o svojem trpljenju, pravi: »Prišla je ura, da se Sin človekov poveliča«, s čimer nam želi reči, da slava za Boga ni enako kot za človeka uspeh, ugled, priljubljenost. Za Boga slava nima nič s samosklicevanjem, ne gre za veličastno razodetje moči ob aplavzu občinstva, temveč je Zanj slava ljubiti vse do dati življenje.

Dar in odpuščanje

»Poveličati se Zanj pomeni podariti se, ponuditi svojo ljubezen, biti dostopen. To je doseglo vrh na križu, kjer je Jezus do polnosti razgrnil Božjo ljubezen in v polnosti razodel usmiljeno obličje, ko je daroval življenje in odpuščal tem, ki so ga križali,« je izpostavil Frančišek in dodal, da nas Gospod s križa uči, da je prava slava sestavljena iz daru in odpuščanja, ki sta za nas pot življenja.


Posvetna slava mine

»Sta kriterija, precej drugačna od tega, kar vidimo okoli nas in tudi v nas, ko mislimo na slavo kot nekaj, kar bolj prejmemo kot dajemo, kar bolj posedujemo kot ponujamo. Posvetna slava mine in za seboj ne pušča veselja srca in prinaša ločitev, nesoglasja, zavist,« je opozoril papež in zbrane pozval k razmisleku, katero slavo si želimo zase in za svoje življenje in jo sanjamo za prihodnost.

Kar podarimo in odpustimo, v nas razžari Božjo slavo

»Tisto, da zaradi svoje odličnosti, sposobnosti ali tega, kar imam, naredim vtis na druge? Ali pa je pot daru in odpuščanja, križanega Jezusa, ki se ne utrudi ljubiti, poln zaupanja, da je to pričevanje Boga v svetu in razžari lepoto življenja? Zapomnimo si, kar podarimo in odpustimo, v nas razžari Božjo slavo,« je še pojasnil sveti oče in po molitvi in blagoslovu pozdravil izpustitev petih ugrabljenih na Haitiju ter zahteval enako še za druge.

Molitev za trpeče v vojnah

»Še naprej molimo za prebivalstvo, ki ga muči vojna, v Ukrajini, Palestini in Izraelu, Sudanu. In ne pozabimo na Sirijo,« je spodbudil Frančišek in vse politične in družbene akterje na Haitiju povabil, naj se v duhu solidarnosti zavežejo iskanju skupnega dobrega in podpirajo miren prehod v državo, ki je s pomočjo mednarodne skupnosti opremljena s trdnimi inštitucijami, ki so zmožne vrniti red in mir med državljane.

Nalaganje
Nazaj na vrh