Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež Frančišek: zakaj so mi jaslice tako pri srcu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 21. 11. 2023 / 14:14
Oznake: Cerkev, Božič, Papež
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.11.2023 / 15:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež Frančišek: zakaj so mi jaslice tako pri srcu
Papež Frančišek ob jaslicah. FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek: zakaj so mi jaslice tako pri srcu

Papež Frančišek ima rad jaslice: pred nekaj leti jim je posvetil apostolsko pismo z naslovom »Admirabile signum«, zdaj pa v predgovoru pravkar izdane knjige z naslovom »Moje jaslice« vernike poziva, naj »ohranijo duha jaslic«, da ne bi izgubili občutka Božje bližine.

Nova knjiga, ki sredi decembra pri naši založbi izide tudi v slovenskem prevodu, prinaša izbor besedil, pridig in nagovorov papeža Frančiška o jaslicah in božiču. Sveti oče v predgovoru spomni na prve jaslice v Grecciu, katerih 800. obletnico obhajamo letos, in izpostavi, da je majhnost tista pot, ki vodi v srečanje z Bogom. Jaslice nam pomagajo, da najdemo Božjo navzočnost v majhnih, vsakdanjih in ponavljajočih se stvareh.

Jaslice so zaznamovale tudi papeževo otroštvo: v hiši njegovih staršev v Buenos Airesu to znamenje božiča ni nikoli manjkalo.

Papež v kratkem zapisu najprej spomni, da je Greccio obiskal že dvakrat, poroča spletni portal Vatican News. V tem mestecu v osrednji Italiji je sv. Frančišek Asiški na božični večer leta 1223 postavil prve, »žive jaslice«, ki so bile pozneje zgled mnogim drugim upodobitvam. Jaslice so zaznamovale tudi papeževo otroštvo: v hiši njegovih staršev v Buenos Airesu to znamenje božiča ni nikoli manjkalo.

Jaslice v Grecciu so se papeža dotaknile na prav poseben način: ob jaslicah se človek »globlje potopi v krščansko skrivnost, ki se rada skriva v neskončno majhnem«, piše sveti oče. Jezusovo učlovečenje, ki je upodobljeno v jaslih, je »središče Božjega razodetja«, tako Frančišek, »čeprav zlahka pozabimo, kako je Njegovo razkrivanje tako nevsiljivo, da ga sploh ne opazimo.«

Naslovnica knjige v italijanski izdaji, v slovenskem prevodu pa bo pri naši založbi izšla 17. decembra 2023. FOTO: Vatican Media

Majhnost je pot, ki vodi v srečanje z Bogom

Majhnost je namreč pot, ki vodi v srečanje z Bogom, nadaljuje sveti oče. po njegovih besedah se v življenju »ne smemo bati velikih stvari, ampak moramo iti naprej in se zavedati malenkosti«. In ohranjanje duha jaslic nam pomaga, da se »zdravo potopimo v Božjo navzočnost, ki se razodeva v majhnih, včasih običajnih in ponavljajočih se vsakdanjih stvareh«. Naučiti se moramo, da se odpovemo tistemu, kar zapeljuje in vodi na slabo pot, saj bomo le tako lahko razumeli in izbrali Božje poti. V ta namen moramo v molitvi vedno znova prositi za dar razločevanja.

Bog se je pomanjšal, da bi mi lahko hodili z Njim in bi nam On lahko stal ob strani, ne nad nami ali daleč stran od nas.

Papež v zapisu še spomni, kako se je januarja 2016 blizu svetišča prvih jaslic v Grecciu srečal z mladimi. Takrat jim je dejal, in isto sporočilo želi posredovati tudi mladim današnjega časa, da imamo v božični noči dve znamenji, ki nas vodita, da prepoznamo Jezusa. Eno je »nebo, polno zvezd«, med katerimi izstopa ena sama, tista, ki modre spodbudi, da zapustijo svoje domove in se odpravijo na pot, za katero ne vedo, kam jih bo popeljala. Drugo je otrok, ki se rodi v jaslih: večni Bog, ki se poniža v nezaščiteno, krotko in ponižno človeško bitje: »Bog se je pomanjšal, da bi mi lahko hodili z Njim in bi nam On lahko stal ob strani, ne nad nami ali daleč stran od nas.«

Papež med obiskom živih jaslic v eni od italijanskih župnij. FOTO: Vatican Media

Jaslice naj nagovarjajo življenje

Čudenje in občudovanje sta po papeževih besedah dve občutenji, ki vsakega človeka, tako male kot velike, prevzameta pred jaslicami, ki so kot živi evangelij, ki prežema strani Svetega pisma. Ni pomembno, kako so jaslice postavljene. Vsako leto so lahko iste ali drugačne. Pomembno pa je, da nagovarjajo življenje.

Papež je prepričan, da lahko prve jaslice, ki so postale veliko delo evangelizacije, v nas tudi danes prebudijo čudenje in občudovanje: »To, kar je sveti Frančišek začel s preprostostjo tistega znamenja, se tako ohranja kot pristna oblika lepote naše vere,« sveti oče sklene predgovor k novi knjigi.

Papež med ogledom jaslic v vatikanski dvorani Pavla VI. FOTO: Vatican Media

Kupi v trgovini

Otroške jaslice 10 cm
Jaslice
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh