Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež goduje: na god sv. Jurija v Vatikan prihajajo voščila z vsega sveta

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 23. 04. 2024 / 12:12
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.04.2024 / 15:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež goduje: na god sv. Jurija v Vatikan prihajajo voščila z vsega sveta
Krstno ime papeža Frančiška je Jorge [Jurij] Mario Bergoglio. FOTO: Vatican Media

Papež goduje: na god sv. Jurija v Vatikan prihajajo voščila z vsega sveta

Na praznik sv. Jurija, ko goduje tudi papež Frančišek, v Vatikan z vsega sveta prihajajo sporočila podpore in zahvale svetemu očetu.

Krstno ime papeža Frančiška je Jorge [Jurij] Mario Bergoglio: ime je dobil po krščanskem mučencu, ki se je rodil v Kapadokiji in je bil po nekaterih virih leta 303 po Kristusu mučen v Lyddi, danes mestu Lod v Izraelu. Svetnik je moral trpeti, ker ni bil pripravljen zanikati svoje vere med preganjanji kristjanov, ki jih je sprožil rimski cesar Dioklecijan, spominjajo pri spletnem portalu Vatican News.

God Petrovega naslednika je v Vatikanu običajno državni praznik.

God Petrovega naslednika je v Vatikanu običajno državni praznik - sedanjega je aprila 2016 razglasil kar sam papež Frančišek v 50. členu Splošnega pravilnika rimske kurije. Voščila za papeža se v Dom sv. Marte zgrinjajo z vsega sveta, svojo naklonjenost in hvaležnost svetemu očetu pa mnogi izražajo tudi prek družbenih omrežij in slavljencu zagotavljajo svoje molitve.

Papež Frančišek in predsednik Mattarella. FOTO: Vatican Media

Voščilo italijanskega predsednika

Tistim, ki papežu izrekajo prisrčna voščila, se je danes pridružil tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella: Frančišku je poslal sporočilo, v katerem mu izreka »najprisrčnejše in iskrene želje italijanskega ljudstva«, obenem pa tudi svoje osebno voščilo, »skupaj s prisrčnimi željami za zdravje in dobro počutje«.

Vaši pozivi k varovanju neizogibnih vezi bratstva so izrečeni ob pravem času in nujni.

Predsednik Mattarella v sporočilu nadaljuje: »Kot ste nedavno izjavili, 'nihče ne sme ogrožati obstoja drugih',« in navaja papeževe besede, ki jih je izrekel med nedavno molitvijo angelovega češčenja v zvezi z vojno na Bližnjem vzhodu. »Celo to temeljno pravilo, ta 'minimalna raven' človeškega sožitja, je postavljeno pod vprašaj v dramatičnem kontekstu mednarodnega in predvsem bližnjevzhodnega dogajanja, ki ga zaznamujejo nasilje, oboroženi spori in maščevalni nagoni,« poudarja italijanski predsednik.

»Vaši pozivi k varovanju neizogibnih vezi bratstva so zato izrečeni ob pravem času in nujni - pozivi, ki ne nehajo izzivati vesti milijonov mož in žena na vseh celinah ter so rodovitno seme pravičnosti in miru tako za verne kot neverne,« nadaljuje Mattarella ter na koncu ob godu sv. Jurija obnovi »izraze bližine italijanskega naroda in mojega največjega spoštovanja do vašega vzvišenega apostolskega poslanstva«.

Sveti Jurij, nebeški zavetnik papeža Frančiška. FOTO: Vatican Media

Prejšnja praznovanja

V preteklih letih je papež Frančišek svoj god obhajal z različnimi pobudami, med drugim je leta 2013, v prvem letu svojega pontifikata, v Pavlinski kapeli s kardinali daroval sveto mašo, leta 2018 pa je prek Apostolske elemozinerije razdelil sladoled centrom za prehrano v Rimu in okolici, kjer se prehranjujejo najbolj potrebni. V obdobju koronaepidemije leta 2020 je podaril medicinsko opremo bolnišnicam v Španiji, Romuniji in Italiji, ki jih je širjenje virusa še posebej prizadelo.

Koronaepidemija je še vedno divjala na praznik sv. Jurija leta 2021, ko se je papež odločil svoj god praznovati z obiskom presenečenja in pozdraviti okoli 600 ubogih in brezdomcev, ki so čakali na cepivo v dvorani Pavla VI. Po pozdravu vsem navzočim je papež odšel k prostovoljcem, ki so v skladu s takrat veljavnimi zdravstvenimi predpisi delili pakete s piškoti, prigrizki in sadnimi sokovi ter porcije ogromnega tradicionalnega čokoladnega pirha.

Nalaganje
Nazaj na vrh