Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval nova veleposlanika za Irsko in Gruzijo

Objava: 29. 11. 2011 / 08:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval nova veleposlanika za Irsko in Gruzijo

Charles John Brown bo na Irskem nasledil nuncija Giuseppeja Leanzo, novi nuncij v Gruziji pa bo Marek Solczynski.

Papež Benedikt XVI. je dvainpetdesetletnega Charlesa Johna Browna, doslej sodelavca vatikanske Kongregacije za nauk vere, imenoval za novega apostolskega nuncija na Irskem, so minulo soboto sporočili iz Vatikana. Duhovnik iz New Yorka bo nasledil oseminšestdesetletnega italijanskega nadškofa Giuseppeja Leanzo, ki je bil septembra letos kot veleposlanik premeščen v Prago. Papež je Browna obenem povzdignil v naslovnega nadškofa v Ogleju, kar je običajni naziv vatikanskih veleposlanikov.

Petdesetletnega Mareka Solczynskega pa je Benedikt XVI. imenoval za apostolskega nuncija v Gruziji.

Odnosi med Svetim sedežem in Irsko so bili doslej zaradi škandala o spolnih zlorabah precej zrahljani. Irsko zunanje ministrstvo je v začetku meseca napovedalo zaprtje svojega veleposlaništva v Rimu. Kot uradni razlog je vlada navedla varčevalne ukrepe. Diplomatsko predstavništvo naj bi odslej prevzel diplomat s sedežem v irski prestolnici.

Brownovega predhodnika nadškofa Leanzo so konec julija poklicali v Rim, potem ko je predsednik irske vlade Enda Kenny po objavi poročila o zlorabah v škofiji Cloyne Vatikanu očital oviranje državnega kazenskega pregona osumljenih za zlorabo irskih otrok in mladine znotraj katoliške Cerkve. Leanza je bil v Rim uradno poklican z namenom, da bi pomagal pri pripravi odgovora irski vladi glede omenjenih očitkov, že pred tem pa so se pojavila ugibanja, ali se bo sploh vrnil na svoje veleposlaništvo.

Charles John Brown se je rodil 13. oktobra 1959 v New Yorku. Med drugim je v Indiani, Torontu, Oxfordu in Rimu študiral zgodovino in teologijo. Leta 1994 so ga kot sodelavca vatikanske Kongregacije za nauk vere poklicali v Rim. Od leta 2009 je opravljal dela tajnika Mednarodne teološke komisije.

Petdesetletnega Mareka Solczynskega, doslej svetovalca na nunciaturi v španski prestolnici, pa je sveti oče imenoval za novega apostolskega nuncija v Gruziji. Poljski duhovnik bo nasledil italijanskega nadškofa Claudia Gugerottija, ki je bil julija letos imenovan za veleposlanika v Belorusiji. Benedikt XVI. je Solczyńskega obenem povzdignil v naslovnega nadškofa Cezareje v Mavretaniji.

Solczynski se je rodil 7. aprila 1961 v Stawiszynu. Leta 1993 je stopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Doslej je deloval v Paragvaju, Rusiji, Združenih državah Amerike, Turčiji, na Češkem in nazadnje v Španiji.

Povezave: http://www.druzina.si/icd/spletnastran.nsf/all/E3A04A4EB4622AC8C1257951002CC221?OpenDocument

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh