Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval novega nadškofa v Filadelfiji

Objava: 20. 07. 2011 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval novega nadškofa v Filadelfiji

Denverski nadškof Charles Chaput bo nasledil kardinala Rigalija, šestinšestdesetletni kapucin pa bo najverjetneje kot prvi ameriški staroselec prejel tudi kardinalski škrlat.

Papež Benedikt XVI. je Charlesa Josepha Chaputa imenoval za novega nadškofa v Filadelfiji. Dosedanji denverski nadškof bo na tem položaju nasledil šestinsedemdesetletnega kardinala Justina Francisa Rigalija, čigar odstop je sveti oče sprejel zaradi dosežene starostne meje petinsedemdesetih let. Nadškof Rigali je bil na čelu filadelfijske nadškofije od leta 2003, istega leta je bil tudi imenovan za kardinala.

Charles Chaput se je rodil 26. septembra 1944 v mestu Concordia v ameriški zvezni državi Kansas in je pripadnik ameriških staroselcev. Njegov rod izhaja iz prerijskega plemena Potawatomi Indijancev. Ker je vodenje filadelfijske nadškofije tradicionalno povezano s kardinalskim nazivom, bo nadškof Chaput najverjetneje prvi ameriški staroselec, ki bo sprejet v kardinalski zbor.

Nadškofijo Filadelfija je tako kot ostale ameriške škofije močno pretresel škandal o spolnih zlorabah. Marca letos je kardinal Rigali zaradi obtožb o spolnih zlorabah suspendiral enaindvajset duhovnikov, s čimer se je odzval na poročilo pravosodne preiskovalne komisije.

Nadškof Chaput je denversko nadškofijo vodil od leta 1997. Po teološkem in filozofskem študiju v Hermanu v ameriški zvezni državi Pennsylvaniji, v Washingtonu in San Franciscu je leta 1968 stopil v kapucinski red, dve leti kasneje pa je prejel duhovniško posvečenje. Po različnih dejavnostih v župnijski pastorali, izobraževanju duhovnikov in vodenju kapucinskega reda je papež Janez Pavel II. p. Chaputa leta 1988 imenoval za škofa v Rapid Cityju v ameriški zvezni državi Južna Dakota.

Papež Benedikt XVI. je šestinšestdesetletnemu kapucinu že večkrat zaupal reševanje največjih težav v katoliški Cerkvi, med drugim je nadškof Chaput opravljal naloge apostolskega vizitatorja v Avstraliji.
Ob različnih priložnostih je nadškof Chaput jasno izrazil svoje stališče do zaščite človeškega življenja v sleherni obliki in do zaščite tradicionalne oblike družine. V eni izmed svojih knjig je ameriške katoličane pozval, naj v političnem življenju igrajo 'dejavnejšo, opaznejšo in moralno doslednejšo vlogo'.

Kot filadelfijski nadškof bo Charles Chaput ustoličen 8. septembra letos v filadelfijski katedrali sv. Petra in Pavla.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh