Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval novega predsednika vatikanskega governatorata

Objava: 05. 09. 2011 / 07:31
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež imenoval novega predsednika vatikanskega governatorata

Nadškof Giuseppe Bertello bo nasledil kardinala Giovannija Lajolo.

Papež Benedikt XVI. je dosedanjega apostolskega nuncija v Italiji in San Marinu, devetinšestdesetletnega nadškofa Giuseppeja Bertella, imenoval za novega predsednika vatikanskega governatorata. Msgr. Bertello, naslovni nadškof v Urbisagli, bo na tem položaju nasledil svojega rojaka, šestinsedemdesetletnega kardinala Giovannija Lajola, ki je svetemu očetu iz starostnih razlogov ponudil svoj odstop. Msgr. Bertello bo poleg mesta predsednika vatikanskega governatorata prevzel tudi položaj predsednika Papeške komisije za Državo mesto Vatikan. Oba položaja bo nastopil 1. oktobra letos.

Kardinal Lajolo je naloge vatikanskega 'predsednika vlade' opravljal od leta 2006. Pred tem je kot diplomatski predstavnik med leti 1995 in 2003 zastopal Sveti sedež v Nemčiji, kasneje je postal vatikanski zunanji minister.

Msgr. Bertello se je rodil 1. oktobra 1942 v severnoitalijanskem mestu Foglizzo blizu Ivree. Po duhovniškem posvečenju leta 1966 je vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Leta 1987 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za nadškofa in ga kot nuncija poslal v zahodno Afriko, v Togo, Gano in Benin. Med leti 1991 in 1995 je Sveti sedež zastopal v vihro državljanske vojne ujeti Ruandi. Po krajšem delovnem stažu na rimskem državnem tajništvu je postal stalni opazovalec Vatikana pri Združenih narodih v Ženevi. Od leta 2000 je svetega očeta zastopal v Mehiki, leta 2007 pa ga je Benedikt XVI. imenoval za veleposlanika v Italiji.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh