Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež imenoval novega veleposlanika v Sveti deželi

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 04. 06. 2021 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 04.06.2021 / 16:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež imenoval novega veleposlanika v Sveti deželi

Papež imenoval novega veleposlanika v Sveti deželi

Filipinski nadškof Adolfo Tito Yllana bo tudi apostolski nuncij na Cipru.

Filipinski nadškof Adolfo Tito Yllana FOTO: Vatican Media

Papež Frančišek je na slovesni praznik Svetega Rešnjega telesa imenoval novega veleposlanika Svetega sedeža v Izraelu, so včeraj sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. 73-letni filipinski nadškof Adolfo Tito Yllana bo tudi apostolski nuncij na Cipru ter apostolski delegat v Jeruzalemu in Palestini.

Od leta 2015 je bil Yllana apostolski nuncij v Avstraliji, pred tem papeški odposlanec v Demokratični republiki Kongo, Pakistanu in Papui-Novi Gvineji ter na Salomonovih otokih. Na Bližnjem vzhodu bo nadškof Yllana nasledil 68-letnega vatikanskega diplomata, Italijana Leopolda Girellija, ki ga je papež marca letos imenoval za apostolskega nuncija v Indiji.

Novi položaj v zapletenem času

Novi položaj bo nastopil v zapletenem času sredi številnih političnih sprememb, v obdobju, ki ga zaznamujejo nestabilne razmere, in ko mednarodna skupnost z veliko zaskrbljenostjo spremlja razvoj dogodkov na tem območju, ko je v preteklih tednih znova izbruhnilo nasilje med Izraelci in Palestinci.

Sveti sedež ima diplomatske odnose z Izraelom vzpostavljene od leta 1994. Zaradi spornega pravnega statusa Jeruzalema in palestinskih območij bo nadškof Yllana kot apostolski delegat tam papeža zastopal le pri ustanovah in posameznih predstavnikih krajevne Cerkve, ne pa tudi pri državnih oblasteh.

Kratek življenjepis nadškofa Yllane

Adolfo Tito Yllana se je rodil 6. februarja 1948 v kraju Naga City na Filipinih. 19. marca 1972 je prejel duhovniško posvečenje. Kot Doctor juris utriusque (doktor civilnega in cerkvenega prava) je zaključil študij na Lateranski univerzi v Rimu. Leta 1984 je vstopil v vatikansko diplomatsko službo in nato opravljal diplomatske dolžnosti v Gani, Šrilanki, Turčiji, Libanonu, na Madžarskem in Tajskem.

Decembra 2001 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za apostolskega nuncija v Papui Novi Gvineji in mu 6. januarja 2002 v baziliki sv. Petra v Vatikanu podelil škofovsko posvečenje (kot naslovnemu nadškofu Montecorvina). Pozneje mu je zaupal vodenje nunciature na Salomonovih otokih. Papež Benedikt XVI. ga je leta 2006 imenoval za apostolskega nuncija v Pakistanu, leta 2010 pa za apostolskega nuncija v Demokratični republiki Kongo. Februarja 2015 ga je papež Frančišek kot apostolskega nuncija napotil v Avstralijo.

Novi apostolski nuncij v Sveti deželi govori angleški, španski, italijanski in francoski jezik.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh